Srbijom se širi virus svinjskog gripa

Srbijom se širi virus svinjskog gripa

Iako su se epidemiolozi nadali da će lepo vreme zaustaviti širenje virusa gripa, to se, nažalost, nije desilo, iako za sada uspevamo da izbegnemo proglašenje epidemije.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka sezone nadzora nad gripom na teritoriji naše pokrajine ukupna stopa incidencije oboljenja sličnih gripu za teritoriju je sve do poslednje nedelje nadzora bila ispod epidemijskog praga na teritoriji Pokrajine, svih okruga i svih opština u nadzoru. Međutim, u ovoj nedelji, stopa incidencije oboljenja sličnih gripu prvi put je blago iznad epidemijskog praga.

U poslednje četiri nedelje beleži se stalni rast stope incidencije oboljenja sličnih gripu, ali i broja potvrđenih slučajeva gripa u uzorcima bolesničkog materijala, kažu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZV. Najugroženiji su najmlađi: gotovo tokom cele sezone nadzora, najviše obolelih registrovano je u uzrastu dece stare do četiri godine.

Kao i u prethodne tri godine, u najviše potvrđenih slučajeva gripa radi se o svinjskom gripu A H1N1. Prema podacima Centra za virusologiju IZJZV, od 202 uzorka, svinjski grip potvrđen je u 40 slučajeva, dok je šest pacijenata obolelo od podtipa svinjskog gripa, virusa tipa A H3N2, a virus gripa tipa B potvrđen je kod devet pacijenata. Inače, u Srbiji je samo prošle nedelje virus gripa potvrđen kod 4.501 osobe.

Kao posledica gripa, u sezoni nadzora koja je počela u oktobru 2015. godine, na teritoriji Vojvodine umrle su dve osobe, obe stare 83 godine. Oboleli su pre oboljevanja od gripa imali teške hronične bolesti (hroničnu bubrežnu insuficijenciju, kardiovaskularne probleme, akutni respiratorni distres sindrom) , koja su mogla doprineti nepovoljnom ishodu.

Epidemiolozi očekuju da će se broj obolelih od gripa povećati u narednim danima, a pitanje da li ćemo imati epidemiju ili ne najviše zavisi od meteoroloških uslova. Nailaskom hladnijeg talasa povećavaju se šanse od širenja gripa, jer se više boravi u javnom prevozu i zatvorenim prostorijama, što pogoduje širenju klica.

U međuvremenu, u niškim bolnicama sprovodi se preporuka Instituta za javno zdravlje o ograničenju poseta bolesnicima zbog pojave gripa, a jedan pacijent Kliničkog centra u Kragujevcu preminuo je od posledica gripa. U Vojvodini su za sada posete u bolnicama i gerontološkim centrima dozvoljene, ali uz preporuke za poseban oprez i održavanje visokog nivoa higijene. Takođe, savetuje se da u takve posete idu samo zdrave osobe, i to bez poseta većih grupa.

U RUSIJI PROGLAŠENA EPIDEMIJA: Protekle nedelje u Evropi, od ukupno 43 države u nadzoru, u četiri države registrovan je srednji prag intenziteta kliničke aktivnosti virusa gripa, a u tri države (Ruska Federacija, Ukrajina i Finska) vrlo visok prag intenziteta. Slično distribuciji u našoj pokrajini, i u Evrospkom regionu, od ukupnog broja testiranih, dominantan je virus gripa tipa A H1N1, koji je dokazan u 67 posto potvrđenih uzoraka.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dunav Miloš Vučević telep sahrane gradonačelnik Miloš Vučević EPS vremenska prognoza novi sad novorođenčad novosadsko porodilište jkp novosadska toplana havarija na vodovodu betanija almaško groblje raspored sahrana i ispraćaja bez vode radosne vesti gradsko groblje porodilište servisne informacije novi sad elektrovojvodina bez struje jkp lisje RHMZ bebe servisne informacije isključenja struje matična knjiga rođenih horoskop horoskopski znaci raspored sahrana novi sad