Srbiju godišnje napusti 51.000 uglavnom mladih ljudi

Srbiju godišnje napusti 51.000 uglavnom mladih ljudi

U zajedničkom saopštenju tima Ujedinjenih nacija, Kancelarije Saveta Evrope, Misije OEBS i Delegacije EU u Srbiji navodi se da su nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja neki od osnovnih problema sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju.

Podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih što je otprilike jedna cela opština u Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE). Prema poslednjim dostupnim podacima o radnoj snazi, nezaposlenost mladih je dvostruko veća od opšte nezaposlenosti, a posebno zabrinjava činjenica da su mladi uzrasta od 18 do 30 godina u najvećem riziku da budu pogođeni i siromaštvom.

Kad je reč o mentalnom zdravlju mladih, čak 45 odsto njih je izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, a 28 odsto da im se dešava da često zaplaču. Čak više od polovine mladih navodi da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto đaka. Osećanje potpune bezvrednosti navodi čak 12 odsto učenika, dok 7 odsto učenika navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života – stoji u saopštenju, a javlja RSE.

Položaj marginalizovanih grupa mladih, poput mladih Roma i Romkinja posebno je težak, jer u određenim propisima, kao u Zakonu o javnom zdravlju, nisu prepoznati na izričit način kao osetljiva grupa. Takođe, zdravstvena zaštita nije jednako dostupna svim građanima, pa samim tim ni mladima i to pogotovo iz ruralnih sredina dok se mnogi mladi sa invaliditetom suočavaju sa dodatnim preprekama u nastavku obrazovanja ili zapošljavanju na otvorenom tržištu rada, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Izvor: www.slobodnaevropa.org

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mita

  pre 314 dana i 23 sata

  Normalno kad nije ravnomerno razmestena mogucnost za zaposljavanje. Beograd i okolina, Kragujevac, Ruma, Zrenjanin i Nis a ostalo nema investicija, nema posla. Ako treba da ostavim Jagodinu gde sam rodjen, gde sam stambeno obezbedjen i da idem u podstanare onda sam izabrao zapad. Eto me u Austriji vozim kamion i ne zalim se.

  Oceni komentar:
  2
  3