Srbin smislio reč godine

Srbin smislio reč godine

Dve milijarde reči poseduje u svom korpusu najeminentnija lingvistička mašinerija engleskog jezika na svetu, koju zovu Oksfordski rečnici. Ali za ovo što se danas dešava na planeti Anglosaksonaca, posle "bregzita" i američkih izbora morali su u pomoć da pozovu jednog Srbina, prenosi "Politika".

Internacionalna reč godine nije laž, već "postistina" (post-truth).

U kratkom obaveštenju od nekoliko značajnih rečenica, gurui iz Oksforda objašnjavaju zašto baš ova reč, bolje nego ijedna druga iz beskrajnog okeana jezika, najbolje pristaje jadnom stanju u kome se ljudska rasa našla zahvaljujući demokratski izabranim političarima.

Živimo u eri postistinitosti koja "označava da objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja, od emocija i ličnih uverenja pa istina postaje irelevantna", prenosi "Politika".

Ovo nije potpuno nova reč, i naučnici iz oksfordskog rečnika korektno ističu da ju je prvi put upotrebio "američki Srbin" Stiv Tešić još 1992. u tekstu objavljenom u američkom levičarskom nedeljniku "Nejšen".

Oksford ovom prilikom nije dalje razrađivao kojim povodom je Srbin upotrebio reč postistinitost. Napominje se da se obično bira neka reč koja je ušla u opticaj u poslednjih deset godina.

Srbin je na eru "postistinitosti" u politici ukazao još pre više od četvrt veka i zato ga pominju čak i najeminentniji lingvisti, povezujući ga sa današnjim dramatičnim političkim okolnostima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan