SRBOBRAN: Održan parastos žrtvama Racije u Bačkoj

SRBOBRAN: Održan parastos žrtvama Racije u Bačkoj

Centralnim pomenom u Srbobranu danas je obeležena 79. godišnjica Racije koja je sprovedena između 4. i 29. januara 1942. godine u Šajkaškoj oblasti, Novom Sadu i Bečeju.

U Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg održan je parastos nevinim žrtvama racije u Bačkoj, koji je služio episkop bački Irinej. 

Odajući počast žrtvama, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je godišnica Racije podsetnik i upozorenje na zločin koji ne sme nikada da se ponovi.

– Racija koja je u južnoj Bačkoj počela na današnji dan 1942. godine odnela je gotovo 4.000 nevinih života. Bila je to zastrašujuća erupcija zla koje je Drugi svetski rat sam po sebi značio. Mi smo danas ovde da na taj zločin još jednom zajedno podsetimo i još jednom zajedno osudimo, i da se poklonimo nevinim žrtvama. Obeležavanje ovakvih godišnjica nije samo izraz poštovanja na stradalnike, ono je istovremeno upozorenje i poruka da se ti zločini nikada ne zaborave da se više nikada ne bi ponovili. Neka je večna slava svim žrtvama Racije u južnoj Bačkoj, neka je večni mir svim napaćenim dušama – rekao je Mirović, a prenosi RTV.


– Sećamo se danas i odajemo pijetet nevinim žrtvama Racije među kojima je bilo i dece, žena i staraca, a razlog zbog kojeg su ubijani je bila pripadnost drugoj veri i naciji. Po broju žrtava, Racija u Srbobranu imala je manju razmeru nego što je to bilo u Novom Sadu, šajkaškim naseljima i u Bečeju, ali je bila jednako surova i beskrupulozna. Mi danas sa ponosom ističemo bogatstvo kulturnih identiteta na ovim prostorima, a ovaj događaj treba da bude opomena da se više nikada ne ponovi –
poručio je predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački.

Pomenu je prisustvovao i Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je sa predsednikom Pokrajinske vlade i predsednikom opštine Srbobran položio vence.

Zloglasna januarska racija sprovedena je između 4. i 29. januara 1942. godine u Šajkaškoj oblasti, Novom Sadu i Bečeju, kada je na najsvirepiji način od strane mađarskih okupacionih snaga ubijeno više od 4.000 Srba, Jevreja i Roma.

EKIPA N1 NEPOŽELJNA U CRKVENOJ PORTI: Kako je prenela televizija N1, njihovoj ekipi nije bilo dozvoljeno da uđe u portu crkve u Srbobranu tokom održavanja pomena. "TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka", rekao je sekretar Eparhije Bačke Vladan Simić. Na pitanje zašto ekipa N1 nije mogla da uđe u dvorište crkve, on je dodao – "zato što se samo vi ponašate na način na koji se ponašate". Upitan kako se to N1 ponaša, Simić je odgovorio: "Pa pogledajte vi vaše objave o SPC i dovoljno je da sagledate vaše ponašanje. Vama ako nije po volji ovo što vam nije dozvoljen ulazak u hram, izvol'te se obratiti pismenim putem i dobićete rešenje, u redu".

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • vera

  pre 992 dana i 10 sati

  Sram ga bilo. Deli narod. To je verovatno predizborni EPP za izbor Patrijarha

  Oceni komentar:
  0
  3