Srca dece iz Gračanice i Novog Sada kucala kao jedno (FOTO)

Srca dece iz Gračanice i Novog Sada kucala kao jedno (FOTO)

Brzo je prošla nedelja koju su osnovci (njih trideset i dvoje) iz OŠ "Kralj Milutin" iz Gračanice sa Kosova i Metohije, a u okviru akcije "Svim srcem za osmeh deteta", proveli u domovima svojih vršnjaka iz OŠ "Dušan Radović" i "Žarko Zrenjanin" u glavnom gradu Vojvodine. Uzbudljivih sedam dana sportskih, kulturnih, obrazovnih aktivnosti i igara, krunisani su novim prijateljstvima i simpatijama.

O njima su tokom posete, pored nastavnika, brinuli i volonteri Udruženja građana "Novi Sad", koje je, uz podršku Grada Novog Sada i pomenutih novosadskih škola, bilo organizator akcije.

Učenici su tokom boravka obišli odbojkaše Vojvodine na Spensu i upoznali su se sa istorijatom najuspešnijeg sportskog kluba u Srbiji. Izašli su i na teren sa prvotimcima novosadskih crveno-belih i igrali s njima, a gosti sa Kosova prilikom odlaska poneli su sveske i odbojkaške lopte za svoju školu.


Ništa manje interesantna nije bila ni poseta paraolimpijcima u stonom tenisu i upoznavanje sa Borislavom Perić Ranković i njenim saigračima. Đaci su mogli da drže u rukama Borislavine medalje, ali i da se za stolom oprobaju sa njom i ostalim sportistima.


Deca su prošle nedelje posetila Izvršno veće Vojvodine, Gradsku kuću Novog Sada, Petrovaradinsku tvrđavu i Sremske Karlovce, ali i druga mesta.

Snegom pokrivena Fruška gora je izazvala posebno zadovoljstvo, što su mališani iskoristili za grudvanje. Ali, poseta klizalištu kod tržnog centra BIG tokom jakih snežnih padavina, pokazala se kao posebna avantura, jer su neki prvi put stali na led.


Kuglana "Žabac" bila je pun pogodak, deca su preplavila celu salu i nije bilo igre koju nisu isprobali – od kuglanja, preko bilijara, pikada, video-igrica do udaranja u boksersku krušku.

Nisu izostali ni odlasci u bioskope i pozorišta, kao ni obroci u različitim restoranima.

Osnovci su prisustvovali i predavanju o bezbednosti na internetu kako bi znali koje se sve opasnosti kriju na svetskoj mreži i kako da pametno koriste društvene mreže.

Svaki učenik iz Gračanice fotografisao se posebno sa svojim vršnjakom domaćinom i svi su dobili po jednu sliku za uspomenu. Tokom radionica u kojima su učestvovali oni su jedni drugima ukrašavali ramove za fotografije i pisali poruke kako bi svako dobio nešto za uspomenu.

Poslednjeg dana boravka učenici s Kosova su prisustvovali školskoj slavi Sveti Sava u OŠ "Dušan Radović" i OŠ "Žarko Zrenjanin".


Nikola Marković, učenik šestog razreda škole na Klisi, već je drugi put bio domaćin vršnjacima sa KiM, a prošle godine je i sam posetio južnu pokrajinu.

- Uvek je zanimljivo kada mi neko dođe u goste. Obišli smo mnoga mesta u gradu i odlično smo se proveli u kuglani. Pre godinu dana bio sam na Kosovu i Metohiji i želim da odem ponovo. Prizren mi je ostao posebno u sećanju zbog pravoslavne crkve i mostova koji se uzdižu iznad reke, koja prolazi kroz stari centar. Nije tamo dole kako ljudi pričaju. Mirno je, kao ovde – kaže Nikola sa osmehom na licu.

Njegov gost bio je Mihajlo Veličković iz Gračanice. Ovaj đak šestog razreda prvi put je posetio najveći grad Vojvodine.

- U školi su nam rekli za ovu akciju, popričao sam sa roditeljima i oni su se složili da otputujem. Najviše mi se svideo centar Novog Sada, zbog arhitekture. Želim da Nikola dođe kod mene i nadam se da ćemo ostati u kontaktu preko interneta. Voleo bih jednog dana školovanje nastaviti možda baš u vašem gradu. Ovde je ipak veći izbor srednjih škola, opremljenije su, a mislim da je i veća mogućnost uspeha – rekao je Mihajlo.


Mlada Novosađanka Anja Jakovljević u svom domu je ugostila Sunčicu Sekulić iz Gračanice i postale su dobre prijateljice.

- Prvi put sam primila nekog učenika sa Kosova i drago mi je zbog toga. Roditelji su me podržali, jer su želeli da steknem nove prijatelje. Ostaćemo u kontaktu i videćemo se na proleće kada budu dolazili na ekskurziju. Takođe, želja mi je da i ja odem na Kosovo i Metohiju – kaže Anja.

Njena vršnjakinja Sunčica, učenica šestog razreda OŠ "Kralj Milutin", rekla je da je prvi put u Novom Sadu i da odlazi zadovoljna i puna utisaka. Stekla je mnogo novih drugara sa kojima će ostati u kontaktu preko Instagrama, i nada se da će i ona ugostiti svoju drugaricu iz Vojvodine.


Lazar Marković
, nastavnik matematike iz Osnovne škole "Kralj Milutin" iz Gračanice, izjavio je da su njegovi utisci fenomenalni.

- Ovo je bilo više od očekivanog. Svi smo zadovoljni i nadam se da ćemo uskoro uzvratiti gostoprimstvo. Posebno bih izdvojio sportske aktivnosti, dakle posete sportskim klubovima, jer pored igraonice, to je na učenike ostavilo najveći utisak. Deci nedostaju pre svega sportska i kulturna dešavanja, jer to kod nas mora da se improvizuje. Predavanja o bezbednosti na internetu su takođe bila poučna kako za đake, tako i za nas – kaže Marković.


Ovaj mladi nastavnik rekao je da takse koje je zvanična Priština nametnula na robu iz Srbije, i nemaju neki uticaj na stanovnike Gračanice, jer su im dostupni slovenački i hrvatski proizvodi.

- U Gračanici kao jednom od većih centralnih mesta na Kosovu tenzije se ne osete toliko, jer ima oko 15.000 Srba. Međutim, u okolnim selima, gde su Srbi manjina, prisutni su pritisak i napetost. Našim učenicima je prijao boravak u Novom Sadu. Deca su opuštenija i smirenija, ali im već nedostaje kuća. Odlaze svi zadovoljni i srećni. Kod nas dole je lepo i prepuno istorijskih i kulturnih bogatstava. Verujem da ćemo organizovati zanimljiv izlet kada Novosađani budu došli kod nas – rekao je Marković.

Prema rečima Gorana Bajšanskog, predsednika Udruženja građana "Novi Sad”, jedan od ciljeva akcije "Svim srcem za osmeh deteta" jeste da se spoje mladi iz Vojvodine i sa KiM, i da se stvore prijateljstva koja opstaju.


SVIM SRCEM ZA OSMEH DETETA: Pre pet godina, na inicijativu Vanje Božića i Ivane Đaković, pokrenut je projekat "Svim srcem za osmeh deteta", u okviru kojeg osnovci sa Kosova i Metohije dolaze kod vršnjaka u Novi Sad. Do sada su naš grad posetili đaci iz Štrpca, Lipljana, Gušterice i Gračanice. Od 2015. godine Novosađani uzvraćaju posete.

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan