Srednjoškolci koriste udžbenike iz prošlog veka

Srednjoškolci koriste udžbenike iz prošlog veka

Učenici srednjih škola u Srbiji na časove idu uglavnom samo sa sveskom, a nijedan izdavač neće da štampa knjige za 901 predmet jer im se ne isplati zbog malog tiraža.

Zato većina naslova za srednjoškolce datira iz osamdesetih, devedesetih godina prošlog veka, a ima i starijih. Iako stručnih naslova nema ili ih je pregazilo vreme, Nacionalni prosvetni savet već tri meseca ne usvaja Standarde kvaliteta udžbenika, neophodne za odobravanje novih knjiga, ali i priručnika, koji bi u stručnim školama mogli privremeno da zamene udžbenike.

Zato je ministar Srđan Verbić odlučio da iskoristi svoje zakonsko pravo i lično da potpiše i usvoji Standarde preskačući NPS. To će uraditi na inicijativu Koalicije srednjih stručnih škola koje godinama ukazuju na manjak literature i činjenicu da već postoje priručnici koje su nastavnici pisali, ali bez standarda kvaliteta ne mogu da dobiju zeleno svetlo.

Među đačkom literaturom ima stotine "oldtajmera" a rekorderi su knjige pisane sedamdesetih godina prošlog veka. Tu prednjače knjige iz kojih deca uče informatiku, geološke i geografske predmete, mašinstvo i elektrotehniku, kao i jezike.

Manjak udžbenika je veliki problem jer smanjuje kvalitet nastave, rekao je Milan Vukobrat, predsednik Koalicije srednjih stručnih škola i dodao da su upravo zato priručnici i predloženi, jer izdavači zbog niskog tiraža neće da štampaju nove udžbenike.

- Čekali smo najduže što smo mogli da NPS uradi svoj posao i donese standarde, ali pošto to nije urađeno ministar će to uraditi. Tada ćemo moći da raspišemo javni poziv za priručnike, pa ako neki i nisu dovoljno dobri nek se posle dorađuju. Važno je da deca imaju iz čega da uče, zaključio je on.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan