Sremski Кarlovci podižu monumentalni spomenik Arseniju III Čarnojeviću

Sremski Кarlovci podižu monumentalni spomenik Arseniju III Čarnojeviću

Sremski Кarlovci odužiće se patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, vođi Velike seobe Srba, zahvaljujući kojoj su očuvane srpska kultura i crkva.

Kako javljaju iz ove Opštine, početkom 2020. godine, tačno 330 godina od početka Seobe, u Sremskim Кarlovcima će biti postavljen monumentalni spomenik Čarnojeviću

Кarlovci su nakon Seobe postali prvo duhovno, a zatim, naravno i političko, pa i kulturno središte celokupnog srpskog naroda, jer se Srbija u to vreme nalazila pod Turcima. Naša dužnost je da patrijarhu Čarnojeviću i svim učesnicima Seobe Srba odamo počast i priznanje koje zaslužuju zbog svog istorijskog podviga, pokrenutog 1690. godine, koji je izmenio istoriju Srbije i Balkana – kaže Nenad Milenković, presednik Opštine Sremski Кarlovci.

Кako bi došla do umetnički, estetski, prostorno i ambijentalno najboljeg rešenja, Opština će raspisati konkurs za izradu spomenika. U međuvremenu će biti oformljen Odbor za podizanje spomenika u koji će biti uključene renomirane institucije, eminentni umetnici, arhitekte, istoričari i stručnjaci za odnose s javnošću kako bi se odabrala najbolja lokacija za postavljanje spomenika.

Izuzetno je važno da se odabere najadekvatnije umetničko rešenje i lokacija kako bi spomenik na najbolji način reprezentovao istorijsku veličinu Aresnija Čarnojevića i Velike seobe Srba, i Sremske Кarlovce koji svoju istorijsku vezu nalaze u ovom događaju – rekao je Milenković, a javljaju iz njegovog Kabineta i dodaju da je, pored podizanja spomenika, u planu za 2020. godinu realizacija više projekata koje se bave Seobom Srba.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Djole

  pre 1302 dana i 14 sati

  Spomenik placenom ubici, izdajniku i kukavici.

  Oceni komentar:
  1
  0