Sremski Karlovci: Obeležavanje stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve

Sremski Karlovci: Obeležavanje stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve

Litijom u kočijama patrijarha srpskog Porfirija i večernjim bogosluženjem u Sabornom hramu Svetog Nikole, danas je u Sremskim Karlovcima počelo dvodnevno obeležavanje stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve i ponovnog uspostavljanja Srpske patrijaršije. U šest sati je otvorena i izložba "Stogodišnjica od proglašenja srpske Patrijaršije" u Patrijaršijskom dvoru.

Srpska pravoslavna crkva obeležava stogodišnjicu od ponovnog uspostavljanja patrijaršije objedinjavanjem šest pokrajinskih crkava u Srpsku patrijaršiju, a taj proces započet je i završen Sremskim Karlovcima 12. septembra1920. Godine. Zbog pandemije proslava je do sada bila odgođena.


Patrijaršija je ukinuta 1766. godine
, a srpski pravoslavni narod živeo je u četiri države i podeljen u šest regionalnih crkava, koje su stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bile u jednoj državi, što je omogućilo da se sjedine i uspostavi Patrijaršija ujedinjene autokefalne pravoslavne crkve.


Ujedinjenje srpskih pokrajinskih crkava u jednu i obnavljanje Patrijaršije
, ukinute još 1766. godine, tema su svečane sednice Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, kojom će u nedelju (15. maja) u 11.30 sati u Patrijaršijskom dvoru u Karlovcima početi saborsko zasedanje. Pola sata kasnije patrijarh Porfirije pročitaće Saborsku poslanicu povodom stogodišnjice ujedinjenja i izdavanja Tomosa. U podne na centralnom karlovačkom trgu biće održana svečana akademija i kulturno-umetnički program. Proslavi će pored patrijarha Porfirija i pedesetak episkopa SPC, prisustvovati i najviši državni funkcioneri.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan