SREMSKI KARLOVCI: Plivanje za časni krst u bazenu hotela "Dunav"

SREMSKI KARLOVCI: Plivanje za časni krst u bazenu hotela "Dunav"

Zbog leda koji je okovao Dunav, a posebno u priobalju, plivanje za časni krst u Sremskim Karlovcima biće simbolično.

Naime, prema rečima Mihaila Janjića, predsednika Pravoslavne omladinske zajednice (POZ), koja prvi put organizuje taj događaj u Sremskim Karlovcima, plivači će taj čin obaviti u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav".

- Zbog novonastale situacije i činjenice da se led na Dunavu lomi samo na delu plovnog puta, za časni krst se neće plivati u reci, nego u hotelskom bazenu. Plivači, njih 30, ali u dve ture, takmičiće se ko će pre doplivati do krsta – izjavio je Janjić za "Dnevnik".

Kako dalje napominje, među plivačima, 21 momak je iz Sremskih Karlovaca, po jedan iz Novog Sada i Petrovaradina, četvorica su iz Golubinaca i tri iz Futoga. Najstariji ima 60 godina, a najmlađi 18.

Janjić kaže da su pripremljeni prigodni pokloni za plivače. Pobednik dobija na poklon dva krsta, s tim što jedan ostaje njemu, a drugi, pozlaćeni, čuva do praznika Odanija, 26. januara, kada na liturgiji u Sabornoj crkvi treba da se pričesti i preda ga. Treći, časni krst od drveta, za koji plivaju plivači, čuva se do sledećeg Bogojavljenja.

Plivanje će biti održano nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, koja počinje u 9.30 časova, a potom i vodoosvećenja, koje će po završetku bogosluženja biti obavljeno na centralnom karlovačkom trgu pored česme "Četiri lava". Odatle će litija da se zaputi prema Dunavu i očekuje se da će plivanje početi oko podneva.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan