SREMSKI KARLOVCI: Plivanje za časni krst u bazenu hotela "Dunav"

SREMSKI KARLOVCI: Plivanje za časni krst u bazenu hotela "Dunav"

Zbog leda koji je okovao Dunav, a posebno u priobalju, plivanje za časni krst u Sremskim Karlovcima biće simbolično.

Naime, prema rečima Mihaila Janjića, predsednika Pravoslavne omladinske zajednice (POZ), koja prvi put organizuje taj događaj u Sremskim Karlovcima, plivači će taj čin obaviti u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav".

- Zbog novonastale situacije i činjenice da se led na Dunavu lomi samo na delu plovnog puta, za časni krst se neće plivati u reci, nego u hotelskom bazenu. Plivači, njih 30, ali u dve ture, takmičiće se ko će pre doplivati do krsta – izjavio je Janjić za "Dnevnik".

Kako dalje napominje, među plivačima, 21 momak je iz Sremskih Karlovaca, po jedan iz Novog Sada i Petrovaradina, četvorica su iz Golubinaca i tri iz Futoga. Najstariji ima 60 godina, a najmlađi 18.

Janjić kaže da su pripremljeni prigodni pokloni za plivače. Pobednik dobija na poklon dva krsta, s tim što jedan ostaje njemu, a drugi, pozlaćeni, čuva do praznika Odanija, 26. januara, kada na liturgiji u Sabornoj crkvi treba da se pričesti i preda ga. Treći, časni krst od drveta, za koji plivaju plivači, čuva se do sledećeg Bogojavljenja.

Plivanje će biti održano nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, koja počinje u 9.30 časova, a potom i vodoosvećenja, koje će po završetku bogosluženja biti obavljeno na centralnom karlovačkom trgu pored česme "Četiri lava". Odatle će litija da se zaputi prema Dunavu i očekuje se da će plivanje početi oko podneva.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zodijak vlada srbije izmena trase autobusa bebe raspored sahrana i ispraćaja horoskop dnevni horoskop raspored sahrana novi sad astrologija novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Novosadska racija novosadsko porodilište uhapšen diler isključenje vode obeležavanje novosadske racije bez struje elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje sahrane novi sad zdravlje betanija Isključenje struje servisne informacije novi sad isključenja struje korona virus bez vode JGSP "Novi Sad" JKP Vodovod i kanalizacija