Srpska lista i srpski ministri zamrzli rad u vladi Kosova

Srpska lista i srpski ministri zamrzli rad u vladi Kosova

Poslanici Srpske liste odlučili da do daljeg zamrznu rad u kosovskom parlamentu posle Zakona o konfiskaciji "Trepče". Nakon toga su i srpski ministri doneli odluku da zamrznu rad u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima.

U Srpskoj listi smatraju da su Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni sa jednom od najtežih i potencijalno najopasnijih situacija u poslednjih deceniju i po, a od odluka koje ovih dana budu donosili zavisiće ne samo političke sudbine predstavnika Srpske liste, već i sudbina srpskog naroda na ovim prostorima.

- U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa gnušanjem odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa "Trepčom", donetu bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba – saopštili su poslanici Srspke liste nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici.

Poslanici Srpske liste danas su u Kosovskoj Mitrovici održali sastanak, na kojem su zaključili da je "nelegalna odluka Skupštine Kosova o prisvajanju kombinata "Trepča" bila svestan čin gaženja interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i minorizacije srpskih političkih predstavnika".

Kako prenosi RTS, naveli su takođe da odbijaju da budu svojevoljne žrtve aparthejda na Kosovu i Metohiji i da neće davati alibi nastojanjima da se srpski narod dovede u položaj potpune obespravljenosti i situaciju iz koje bi jedini izlaz bio napuštanje svojih domova.

“Srpski narod, koji je do sada iskazivao iskrenu nameru da kroz svoje predstavnike u institucijama u Prištini, u partnerskom odnosu sa Albancima, unapređuje društvene i ekonomske prilike na Kosovu i Metohiji, više nema iluzija o diktatorskoj i šovinističkoj prirodi ovdašnjeg političkog sistema”, navode iz Srpske liste.

Šef Srpske liste Slavko Simić izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da je odluka da srpski poslanici zamrznu učešće u radu kosovske skupštine korak u pravcu zaštite srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da je za poslanike Srpske liste neprihvatljiva odluka o usvajanju Zakona o "Trepči" i da je neprihvatljivo da poslanici Srpske liste na sednici na kojoj je donet sporni zakon budu minorizovani.

- Na današnjem sastanku doneli smo zajednički zaključak da nećemo ni jednoj instituciji dati alibi da obespravi srpski narod koji živi na KiM i da na taj način pokuša da destabilizuje srpski narod na Kosovu i Metohiji – kazao je Simić.

Srpski ministri zamrzli učešće u kosovskoj vladi 

Nakon poteza poslanika Srpske liste i srpski članovi su zamrzli učešće u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinimko telima.

- Ne želeći da situaciju učinimo gorom nego što jeste, u ovom trenutku ćemo samo da formalizujemo odluku koju su drugi u Prištini doneli umesto nas. Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi se naše prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenje odluka – naveli su ministri.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina servisne informacije novi sad sahrane dunav naplata betanija RHMZ bebe bez struje osnovne škole mala matura novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje gradsko groblje bez vode vremenska prognoza novi sad Isključenje struje Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad prognoza vremena Republički hidrometeorološki zavod novosađani dunavski park JKP Gradsko zelenilo JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište jkp lisje