Srpska lista i srpski ministri zamrzli rad u vladi Kosova

Srpska lista i srpski ministri zamrzli rad u vladi Kosova

Poslanici Srpske liste odlučili da do daljeg zamrznu rad u kosovskom parlamentu posle Zakona o konfiskaciji "Trepče". Nakon toga su i srpski ministri doneli odluku da zamrznu rad u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima.

U Srpskoj listi smatraju da su Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni sa jednom od najtežih i potencijalno najopasnijih situacija u poslednjih deceniju i po, a od odluka koje ovih dana budu donosili zavisiće ne samo političke sudbine predstavnika Srpske liste, već i sudbina srpskog naroda na ovim prostorima.

- U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa gnušanjem odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa "Trepčom", donetu bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba – saopštili su poslanici Srspke liste nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici.

Poslanici Srpske liste danas su u Kosovskoj Mitrovici održali sastanak, na kojem su zaključili da je "nelegalna odluka Skupštine Kosova o prisvajanju kombinata "Trepča" bila svestan čin gaženja interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i minorizacije srpskih političkih predstavnika".

Kako prenosi RTS, naveli su takođe da odbijaju da budu svojevoljne žrtve aparthejda na Kosovu i Metohiji i da neće davati alibi nastojanjima da se srpski narod dovede u položaj potpune obespravljenosti i situaciju iz koje bi jedini izlaz bio napuštanje svojih domova.

“Srpski narod, koji je do sada iskazivao iskrenu nameru da kroz svoje predstavnike u institucijama u Prištini, u partnerskom odnosu sa Albancima, unapređuje društvene i ekonomske prilike na Kosovu i Metohiji, više nema iluzija o diktatorskoj i šovinističkoj prirodi ovdašnjeg političkog sistema”, navode iz Srpske liste.

Šef Srpske liste Slavko Simić izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da je odluka da srpski poslanici zamrznu učešće u radu kosovske skupštine korak u pravcu zaštite srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da je za poslanike Srpske liste neprihvatljiva odluka o usvajanju Zakona o "Trepči" i da je neprihvatljivo da poslanici Srpske liste na sednici na kojoj je donet sporni zakon budu minorizovani.

- Na današnjem sastanku doneli smo zajednički zaključak da nećemo ni jednoj instituciji dati alibi da obespravi srpski narod koji živi na KiM i da na taj način pokuša da destabilizuje srpski narod na Kosovu i Metohiji – kazao je Simić.

Srpski ministri zamrzli učešće u kosovskoj vladi 

Nakon poteza poslanika Srpske liste i srpski članovi su zamrzli učešće u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinimko telima.

- Ne želeći da situaciju učinimo gorom nego što jeste, u ovom trenutku ćemo samo da formalizujemo odluku koju su drugi u Prištini doneli umesto nas. Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi se naše prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenje odluka – naveli su ministri.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad vremenska prognoza novi sad RHMZ Vreme u Novom Sadu bez vode Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište vrućine u novom sadu raspored sahrana i ispraćaja JGSP "Novi Sad" novosađani Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje štrand Hitna pomoć servisne informacije novi sad isključenja struje bebe betanija raspored sahrana novi sad elektrovojvodina bez struje Republički hidrometeorološki zavod sahrane javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija servisne informacije Vreme u Srbiji