Srpski lekari otkrili da kovid može uticati i na sluh

Srpski lekari otkrili da kovid može uticati i na sluh

Tim lekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj korona virusa na sluh i pokazalo se da oboljevanje od infekcije Kovid-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja kovida na sluh, rekao je za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

On je rekao da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj korona virusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata. 

– Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da korona virus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju – rekao je direktor niške ORL klinike. 

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci. 

Direktor ORL klinike dodaje da se tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat. 

Milisavljević navodi da postoje dve teorije kako korona virus napada i oštećuje slušni živac. 

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. 

Druga je, prema njegovim rečima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja kovida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stimpy

  pre 823 dana i 18 sati

  Pre mi se čini da kovid utiče na sluh tako što nadležni organi ostaju gluvi na naše zahteve da se ova sitacija sa epidemijom ne politizuje

  Oceni komentar:
  0
  1