Srpski matematičari osvojili zlato na Balkanijadi u Tirani

Srpski matematičari osvojili zlato na Balkanijadi u Tirani

Šestočlana ekipa iz Srbije osvojila je prvo mesto na 33. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja se ove godine održala u glavnom gradu Albanije, od 5. do 8. maja.

Naš pobednički tim čine Aleksa Milojević, Igor Medvedev, Ognjen Tošić, Aleksa Konstantinov i Nikola Sadovek, učenici Matematičke gimanazije i Nikola Pavlović iz novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

Kao predstavnici Srbije na međunarodnim takmičenjima izabrani su nakon pobede na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, a u  konkurenciji sa učenicima drugih država uveliko su počeli da pobeđuju.

Osim prvog mesta koje su osvojili kao tim na Balkanijadi, naši učenici vratili su se i sa pojedinačnim medaljama: Milojević i Medvedev osvojili su zlato, Tošić srebro, a Konstantinov, Sadovek i Pavlović bronzu.

Iako su mnogi od ovih učenika već učestvovali na sličnim takmičenjima, direktor škole mr Srđan Ognjanović kaže da je ova pobeda iznenadila sve.

- Turska, Bugarska i Rumunija poznate su po dobrom uspehu na ovom takmičenju, a ove godine osim zemalja sa Balkana, učestvovali su i gosti iz Velike Britanije, Francuske i drugih država. Čini mi se da tim iz Srbije nije pobedio deset godina – kaže Ognjanović.

Sledeći izazov koji očekuje ove mlade matematičare jeste Matematička olimpijada u Hongkongu krajem jula ove godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad Isključenje struje raspored sahrana novi sad isključenje vode isključenje grejanja klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe bez struje elektrovojvodina bez grejanja servisne informacije novi sad Dom zdravlja isključenja struje jkp lisje sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp novosadska toplana novosadsko porodilište horoskop JKP Vodovod i kanalizacija novosađani raspored sahrana i ispraćaja Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop Dom zdravlja Novi Sad horoskopski znaci Hitna pomoć bez vode policija betanija