Srpski pronalasci se olako prepuštaju strancima

Srpski pronalasci se olako prepuštaju strancima

"Večernje novosti" predstavljaju tri bitna pronalazača koji rade u Srbiji, od oko 15.000, koliko se procenjuje da ih ima. Pronalasci ulaze u Srbiju iz inostranstva, nekoliko godina ranije ovde su i ponuđeni.

Gotovo da nema građanina sveta koji nije čuo za Teslinu "naizmeničnu struju", Pupinove "kaleme", Milankovićev "kalendar"... I danas se, kao i u vreme kad su ova otkrića nastala, domaći patenti lakše probijaju u inostranstvu nego u Srbiji. Procenjuje se da u Srbiji aktivno radi oko pet hiljada pronalazača, a da ih ima tri puta više. Svaki od njih ima po nekoliko pronalazaka.

Kako "Večernje novosti" pišu, ti ljudi, koji pokušavaju nešto da promene i unaprede, najčešće su na ivici besparice, posmatraju ih kao čudake, bez razumevanja. U nekoj drugoj zemlji, neki od njih bili bi milioneri. I zato, ogorčeni zbog svog statusa u Srbiji, prodaju patent u inostranstvu i napuštaju je. Tako pojedini tehnički pronalasci u Srbiju ulaze iz inostranstva, a nekoliko godina ranije su ovde ponuđeni.

BRAŠNO OD POGAČE TIKVE

Novosađanin Branislav Panić pronalazaštvom se bavi duže od decenije, od kada je počeo da proizvodi hladno ceđena i devičanska jestiva biljna ulja. Do sada je uspeo da realizuje četiri tehnološke inovacije u proizvodnji.

Zajedno sa ekipom "Brašnjari" iz Novog Sada, dobio je najviša priznanja na NTI takmičenju 2012. za najbolje realizovanu tehnološku inovaciju u Srbiji u toj godini. Poneo je i zlatnu medalju na "Tesla festu" i nagradu Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine WIPO.

- Inovacije se nameću kao potreba ako se žele dobri rezultati u proizvodnji – objašnjava Panić. - Priznanja su veliki podsticaj ne samo za mene, već i za moje saradnike. Bez njih ne bih realizovao inovaciju "brašno od pogače tikve postupkom hladnog ceđenja ulja". Prema svim zvaničnim podacima ovo je bio prvi takav proizvod u to vreme u svetu.

Iako je za svoje pronalaske nagrađen i od najviših nadležnih državnih organa, Panić smatra da ova oblast nije dovoljno stimulisana kod nas.

- Stvaralaštvo nije sistemski regulisano, ljudi se ne podstiču da se bave pronalazaštvom, a za nove patente nema prave materijalne podrške da bi se oni na pravi način iskoristili – tvrdi Panić. - Ne mislim da bi svi inovatori morali da budu milioneri, ali bi trebalo da imaju rešen status, ako su već njihovi pronalasci priznati i potvrđeni u praksi. Da za taj rad i stvaralaštvo budu primereno materijalno obezbeđeni.

Kao poseban problem Panić izdvaja loš odnos institucija koje priznaju patente.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje bez vode porodilište novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad elektrovojvodina servisne informacije novi sad gradsko groblje servisne informacije raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ sahrane havarija na vodovodu almaško groblje novorođenčad centralno groblje u Futogu betanija matična knjiga rođenih jkp novosadska toplana radosne vesti jkp lisje novosađani isključenje vode bebe vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija štrand isključenja struje novi sad