SSP čestitao gradonačelniku Novog Sada "Dan betoniranih staništa"

SSP čestitao gradonačelniku Novog Sada "Dan betoniranih staništa"

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) podseća da se Novosađani duže od godinu dana bore protiv odluke gradske vlasti da Šodroš – jedan od retkih preostalih kutaka prirode – pretvore u građevinski prostor.

Betonizacija ovog močvarnog staništa pod trećim stepenom zaštite, gotovo je sasvim izvesna jer je predviđena i Generalnim urbanističkim planom, koji samo što nije ozvaničen. I pored više protesta, građanskih inicijativa i peticija, gradske vlasti ne odustaju od izmena GUP-a, niti im pada na pamet da na javnim raspravama makar saslušaju građane – navodi se u saopštenju koje nam je stiglo iz ove partije. 

Od danas prikupljanje potpisa protiv Generalnog urbanističkog plana


Oni smatraju da bi Gradska administracija, predvođena gradonačelnikom Milošem Vučevićem, koju plaćaju svi građani, "morala bi da bude pametnija od ove jednokratne koristi i da radi u interesu građana".

Umesto da se Šodroš zaštiti višim stepenom, pa čak i proširi, kako bi imao veći uticaj na grad, Vučevićevi poslušnici će izglasati njegovo zalivanje betonom. Tako ćemo, zbog mrvica investitorskog kolača, nepovratno izgubiti još jedan vredan prostor. Novi Sad je odavno prestao da bude prijatan za stanovanje, a uništavanje preostalih oaza samo će doprineti daljem pogoršanju kvaliteta vazduha i srozavanju kvaliteta života – upozorava GO SSP-a. 

Protest protiv "Novog Sada na vodi": Gradska vlast ne može tek tako da zagradi međunarodni plovni put (FOTO i VIDEO)

Protest protiv projekta "Novi Sad na vodi": Formiraćemo "šodroške patrole"

Iz ove stranke podsećaju i da se danas obeležava Svetski dan močvarnih područja, kako bi se istakla važnost ovih bogatih staništa, ali i prirodnih "filtera" vazduha i vode, što je od presudne važnosti za životnu sredinu i čoveka.

Iako je u Srbiji, koja je potpisnica Ramsarske konvencije, zaštićeno desetak ovih područja, baš kao i kroz Uneskov program "Čovek i biosfera", čini se da je ova "zelena agenda" više deklarativna, nego iskrena državna politika – zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Marica Puškaš iz RO za zaštitu životne sredine GO Novi Sad i dodaje:

– Dakle, dragi Novosađani,  srećan vam Dan betoniranih staništa!

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan