SSP: Marinika Tepić uputila otvoreno pismo članu saveta REM-a

SSP: Marinika Tepić uputila otvoreno pismo članu saveta REM-a

Iz pres službe Stranke slobode i pravde stiglo nam je otvoreno pismo Marinike Tepić upućeno Slobodanu Cvejiću, članu Saveta REM-a, koje vam prenosimo u celosti.

Uvaženi profesore Cvejiću,

Pre tri meseca postali ste član Saveta REM-a, kao deo dogovora kojim je režim pokušao da uveri Evroparlamentarce, i domaću javnost da je, navodno, spreman da obezbedi medijske slobode, i fer uslove za izbore. Tada ste svoj lični ugled, i profesionalnu biografiju založili u nastojanju da Srbija dostigne minimum standarda slobodnog, i profesionalnog novinarstva. Prilikom izbora na funkciju, obavestili ste javnost, i da nećete sedeti u Savetu REM-a ukoliko ne budete mogli ništa da promenite, i time ste zadobili blagonaklonost dobrog dela demokratske javnosti, koja je želela da veruje da je neki pomak, ipak, moguć.

I to je tačno, pomaka je u ovom međuvremenu bilo, ali na gore! Stanje u elektronskim medijima je gore no ikad, o čemu svedoče izveštaji profesionalnih novinarskih udruženja, izveštaj "Freedom housea", javna obraćanja evroposlanika, i američkog ambasadora u stalnoj misiji SAD pri OEBS-u.

Tokom vanrednog stanja položaj istraživačkih novinara se drastično pogoršao, što je kulminiralo hapšenjem novinarke Ane Lalić, koja je samo radila svoj posao. Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom zloupotrebljavane su 24 časa dnevno  sedam dana u nedelji,  za medijsku propagandu u kojoj je, jedini cilj bio veličanje lika i dela Aleksandra Vučića. Uz to, mediji su  paralelno vršili linč političara, novinara, javnih ličnosti. Svih onih koji su se usudili da iznesu bilo kakvu kritiku, ili postave javno pitanje koje predsedniku Srbije nije po volji.

Po ukidanju vanrednog stanja, nastavljena je izborna kampanja, bez minimuma zdravstvenih uslova i uz još direktniju zloupotrebu svih medija, posebno elektronskih.

Da ironija bude veća, usvojeni su, i neverovatni izveštaji  REM-a o zastupljenosti političkih aktera na nacionalnim televizijama, koji se kose sa zdravim razumom, jer je objavjeno da je medijska prisutnost opozicije veća nego prisustvo vlasti.

Vaša društvena, i profesionalna odgovornost kao čoveka sa kredibilitetom je ogromna. Utoliko veća, jer ste profesor Beogradskog univerziteta, čuvenog Filozofskog fakulteta, poznatog po svojoj slobodarskoj tradiciji. Verujemo da vas svakog dana, i kolege profesori, i studenti pitaju kako je moguće da RTS, RTV, Pink, TV Prva, B92, Hepi TV čiji rad nadzire, i kontroliše Savet REM-a, svakodnevno emituju informativni program koji je ispod svakog civilizacijskog nivoa, uz neprestano kršenje medijskih zakona.

Poštovani profesore, mi  verujemo da ste ulagali, i da ulažete napor da se medijska slika popravi, ali nemoguće je više sakriti, i opravdati da  se stanje drastično, i ubrzano pogoršalo.

Proteklo je gotovo 100 dana od vašeg ulaska u Savet REM-a, i vreme je da obavestite javnost ko, i na koji način sprečava da Srbija dobije profesionalne, odgovorne, i civilizovane televizijske stanice sa nacionalnom frekvencijom. Vreme je da građanima  Srbije pojasnite šta ste sve pokušali, i zbog čega niste uspeli.

Verujemo da ne pristajete da se svrstate na stranu gebelsovske propagande Aleksandra Vučića, i njegovih medijskih egzekutora, i stoga, dozvolite, od vas očekujemo da građanima Srbije kažete istinu. Iako je često bolna, istina je uvek lekovita, mi smo uvereni da vi nećete pristati da, i na dalje budete deo nečeg što se kosi  sa elementarnim moralnim, i demokratskim načelima, ali i zakonima – kaže se na kraju otvorenog pisma koje potpisuje Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan