SSP: Zašto gospodin Balint Pastor ne prošeta Ulicom braće Jovandić?

SSP: Zašto gospodin Balint Pastor ne prošeta Ulicom braće Jovandić?

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (GrO SSP) poslao je saopštenje u kom se javno obraća Balintu Pastoru, predsedniku Poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara u Narodnoj skupštini.

– Gospodine Pastor, borba da se okupacioni gradonačelnik Novog Sada Mikloš Nađ, poslanik u parlamentu Mađarske, koji je odobrio raciju, Đula Kramer, upravnik okupacione policije Đula Zombori, kolaboracionist Milan L. Popović, te dokazane ubice Imre Balog i Janoš Tot, ne nađu na spisku žrtava kojima se podiže spomenik u Novom Sadu nije, kako kažete, "širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti". Mi se borimo da u gradu u kome braća Jovandić, žrtve fašističke racije imaju ulicu, njihov ubica Janoš Tot nikada ne dobije spomenik – navodi se u saopštenju.

Oni ističu da je "podizanje spornog Spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944/45. godine, i pored odijuma javnosti, sasvim izvesno za gospodina Balinta Pastora, narodnog poslanika, predsednika Poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara i predsednika Skupštine Grada Subotice, koji je u rodnom gradu već instalirao jedno takvo obeležje".

Pored pokušaja da se ovim nečuvenim "peglanjem istorije" izjednače zločinci sa žrtvama, ono što posebno zabrinjava jeste tendenciozna i podla zamena teza da se protivljenje podizanju spomenika okarakteriše kao "osveta, huškanje, širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti". A upravo to je gospodin Pastor istakao u svom govoru povodom komemoracije kod subotičkog spomenika Ptice slomljenih krila. On je tom prilikom optužio "pojedine sitne levičarske i liberalne stranke i organizacije koje se postavljaju kao opozicija" da obmanjuju javnost, kako bi sprečili izgradnju spomenika – pojašnjava GrO SSP-a.

Iz ove stranke dodaju da je "javnost je, naravno, obmanuta, ali u pitanju je podla laž vladajućeg režima, koji čini i stranka gospodina Pastora".

Podsećamo, u spomeničkoj dokumentaciji za sramni spomenik, koji je već dobio temelje i postament na Limanu 4, u društvu nevinih našla su se i sporna imena. Stranka slobode i pravde se već dve godine zalaže da se, u ime žrtava, njihovih porodica, ali i svih naših sugrađana, sa "spiska nevinih" ukloni osuđeni ubica Janoš Tot. Takođe, više puta smo isticali da spomenik nevinima već postoji i on se nalazi na Keju žrtava racije. Pozivanje na "pomirenje" između Srba i Mađara u Novom Sadu tendenciozno je i zlonamerno, budući da između ovih naroda nema konflikta i netrpeljivosti. Mi ukazujemo na zločince, koji nemaju ni veru ni naciju, već samo ime koje se ne sme naći na spomeniku nevinih. Najzad, apelovati na pomirenje i slogu među narodima tako što će se "izmiriti" žrtve i dželati sramno je i licemerno, baš kao i imati Ulicu braće Jovandić i spomenik s imenom njihovog ubice –  Janoša Tota – zaključuju iz novosadskog odbora SSP-a.

Tribina: Vode decu na godišnjicu Racije, a sad bi da dignu spomenik na kom su imena zločinaca (FOTO)


Podsećamo, Gradska uprava za urbanizam je krajem juna ove godine odobrila početak radova na postavljanju spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45. godine" a na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara. Novosadska javnost se već godinama buni protiv spomenika jer su među imenima koja treba da se nađu na njemu i imena ratnih zločinaca koji su učestvovali u zloglasnoj Novosadskoj raciji.

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan