Šta ako ostanete bez posla u toku otplate kredita

Šta ako ostanete bez posla u toku otplate kredita

Građani koji odluče da podignu kredit za stan ulaze u zaduživanje koje, po pravilu, traje i po nekoliko decenija. Budući da je to jako dug vremenski period, mnoge nepredviđene stvari se za to vreme mogu dogoditi, a jedna od njih je gubitak posla.

U suštini, za ovu situaciju postoji samo jedno rešenje i to je preventivno delovanje. Međutim, to je opcija koja iziskuje dodatni trošak od korisnika kredita, a reč je o osiguranju u slučaju gubitka posla, piše Nova.rs.

Ovo osiguranje se plaća par stotina dinara mesečno i služi da, kada korisnik ostane bez posla, osiguravajuća kuća preuzme na sebe otplatu kredita tokom određenog perioda, recimo tri ili šest meseci, budući da nezaposlenost uglavnom nije nešto što traje duži vremenski period – objašnjava predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić i dodaje da je bankama uvek u interesu da korisnici redovno plaćaju rate za svoje kredite. 

Iako se ovo osiguranje može uzeti bilo kada u toku otplate, ono se ne može uplatiti kad korisnik već ostane bez posla, što znači da je najsigurnija opcija to učiniti već prilikom potpisivanja ugovora, budući da građani ne mogu da predvide kada će eventualno ostati bez posla.

U slučaju da nemaju osiguranje, jedina opcija, prema rečima Vladimira Vasića, jeste da se građani obrate banci u kojoj su podigli kredit i vide da li i šta može da se uradi kako bi se izbeglo prinudno naplaćivanje u slučaju nekog kašnjenja u otplati.

Predsednik Udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović, međutim, ističe da ni to što građani imaju polisu osiguranja u slučaju gubitka posla, nije garancija da će im osiguravajuća kuća pokriti dugovanja prema banci dok ne nađu novi posao.

Naime, za ovo su kriva takozvana "isključenja" koja se nalaze u polisama osiguranja i kroz koja se tačno nalaže u kojim slučajevima polisa može ili ne može da se aktivira.

Na šta konkretno misli Gavrilović pročitajte OVDE.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ђуро

  pre 54 dana i 16 sati

  А чему служи НКОСК? Осим за узимање пара од грађана. Кад узимате кредит, објасне вам да је повољнија камата ако уплатите за НКОСК, а то је 1000-2500е и да имате осигурање кредита. Уствари, имате само мало бољу камату.

  Oceni komentar:
  0
  0