Šta je bilo pre rokenrola – II deo: Američka pop pesma i nastanak fonograma

Šta je bilo pre rokenrola – II deo: Američka pop pesma i nastanak fonograma

Legendarni novosadski novinar i poznavalac originalnog američkog zvuka Vitomir Simurdić, na drugom susretu posvećenom nastanku Američke pop muzike koji će se održati 15. decembra u 18.00 časova u Američkom kutku Novi Sad (Petra Drapšina 3), pričaće priču o fonogramu, spravi koja je preteča gramofona i koja je predstavljala revoluciju u načinu na koji se muzika sluša i ditribuira korisnicima.

U drugoj priči o klasičnoj američkoj pop muzici (Tin Pan Alley) na scenu stupa fonogram (phonograph), prvi uređaj koji je kupcima omogućavao da kupe muziku, tj. zvuk, umesto, kao do tada, note.

Gotovo preko noći, Karuzove interpretacije, Štrausovi valceri i Tin Pan Alley hitovi prestaju biti dostupni samo eliti koja može da plati skupe ulaznice u Metropoliten i Carnegie Hall. Od Edisonovog cilindra, preko ploča od šelaka i PVC-a, nosači snimljenog zvuka ostaće (sve do i-tunesa i streaminga) najvažniji činilac muzičkog života, ali i početak urušavanja Tin Pan Alley carstva.

Prijave za ovo predavanje moguće su putem linka! 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ novosađani JGSP "Novi Sad" bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad isključenje vode jkp lisje vremenska prognoza novi sad Vreme u Srbiji novosadsko porodilište elektrovojvodina isključenja struje servisne informacije štrand bez struje servisne informacije novi sad sahrane Hitna pomoć Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Kać Vreme u Novom Sadu bebe novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod betanija