Šta je to drugačije u privatnoj osnovnoj školi: Primenjivo znanje, učenje kroz igru ...

Šta je to drugačije u privatnoj osnovnoj školi: Primenjivo znanje, učenje kroz igru ...

Interaktivna nastava koja izlazi iz okvira učionice, funkcionalno znanje koje može da se primeni u životu, rad u malim grupama i učenje kroz igru i eksperimentisanje, karakterišu način rada u Privatnoj osnovnoj školi „Tvrđava“ u Petrovaradinu, u Štrosmajerovoj 8.

Prema rečima vlasnice i direktorke Privatne osnovne škole „Tvrđava“ Dine Đilas deca bolje spoznaju i saznaju kada uče kroz igru i eksperimentisanje, nego kada im se lekcija samo ispriča.

- Najvažnije nam je da deca nauče da uče, nauče zašto da uče i kako da to znanje primene u životu i radu. Da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja na zanimljive načine. Da kroz metode aktivne nastave budu kreatori nastave, a ne puki posmatrači i da sa osmehom dolaze u školu i odlaze iz škole – objašnjava Dina Đilas za portal mojnovisad.com.

 

 

Ideja za osnivanje privatne osnovne škole, došla je kao logičan nastavak trinaestogodišnjeg vođenja Privatne predškolske ustanove „Zemlja čuda“.

- Gledajući tu decu koja su izlazila iz našeg vrtića uvidela sam da njihov entuzijazam i želja za učenjem koje su stekli kod nas iz godine u godinu bledi i opada. Metode rada koje smo mi primenjivali u vrtiću, otvoreni sistem vaspitanja, mogao bi da se primeni i u školskom sistemu. To je ta interaktivna nastava koja izlazi van okvira učionice. Privatna osnovna škola „Tvrđava“ nudi deci funkcionalno znanje, a to je školsko znanje primenjivo u stvarnom životu. Naši udžbenici, plan i program i sistem našeg osnovnoškolskog obrazovanja malo pružaju deci. Ono što deca treba da imaju, a to je istraživanje i eksperimentisanje, to nije moguće u odeljenjima sa mnogo đaka. Deca kroz istraživanje i eksperimentisanje bolje saznaju i spoznaju, nego kada im se ispriča lekcija – navodi Dina Đilas.

Deca u školi „Tvrđava“ koriste savremena nastavna sredstva, a imaju i praktičnu i tematski povezanu nastavu. Upotpunjuju znanje i tako dobijaju celinu.

- Praktično to znači da ako na jednom predmetu uče o voću i povrću, a na drugom da sabiraju i oduzimaju, onda idu na pijacu, kupuju voće i povrće, a tako vežbaju i sabiranje i oduzimanje, jer računaju koliko im para treba i koliki će kusur dobiti. Lekcije iz više predmeta se tako povezuju u tematske celine. Ako na biologiji uče o biljnoj ćeliji, na nastavi likovnog slikaju biljnu ćeliju. Kada na časovima srpskog jezika rade bajke, na likovnom će ih oslikavati, a ako iz matematike rade geometrijska tela, na istoriji uče koji objekti su napravljeni u tim oblicima, kao što su piramide ili toranj u Pizi  – objašnjava Dina Đilas  princip rada u privatnoj školi.

U „Tvrđavi“ se prati plan i program Ministarstva prosvete, ali se nastava sprovodi na kreativan način.

- Deca pored redovne nastave, imaju i kreativno pisanje, pa uče haiku poeziju i repovanje stihova. Sekcije pravimo da budu drugačije. Imaju likovnu sekciju, uče šah, ali i domaćinstvo. Ovaj predmet vraćamo u život dece, jer smo postali društvo koje od dece očekuje intelekt i rad na tom polju, a zapostavlja se sposobnost svakodnevnog življenja. Zato učimo decu kako da održavaju higijenu u svom prostoru, prave zimnicu, pekmez i turšiju, sa voćem koje su kupili na pijaci i to  predstavlja to povezivanje gradiva. Uče da ušiju dugme, štrikaju, vezu, popravljaju, recikliraju, nameste krevet, slože svoju garderobu. Sve ono što im pored visokog nivoa inteligencije i dobrih ocena, treba za svakodnevni život – objašnjava Đilas.

 

 

U školi je zastupljen NTC sistem učenja. Deci se ne „serviraju“ gotova rešenja, nego se uče logičkom zaključivanju i razumevanju, koristeći asocijacije.

- Deca dobijaju izazov da lekciju sagledavaju kroz zagonetno pitanje. To je učenje putem asocijacija, gde dete stvara sistem razmišljanja i zaključivanja i učenja, praveći svoj sistem asocijacija, najčešće kroz slike i crteže. I pesmice uče crtanjem. Taj sistem rada se zove i „mapa uma“. Brže se uči, zanimljivije je, imaju utisak da se igraju, a samo znanje je dugotrajnije. Taj sistem učenja se primenjuje na sve – kaže vlasnica „Tvrđave“.

U privatnom obrazovanju, deca su ta koja imaju glavnu ulogu, a ne nastavnik ili učitelj. Dete je angažovano u svakoj fazi časa, a tako se najbolje uči.

- Imamo jezički klub iz potrebe za boljim znanjem stranih jezika i deca uče tri jezika. Od prvog razreda uče engleski i francuski, a od trećeg razreda i nemački jezik. Na časovima se igraju i zabavljaju na tim jezicima, jer je akcenat na upotrebi jezika, a ne na učenju po tradicionalnom školskom sistemu – objašnjava Đilas.

 

Nema domaćih zadataka

Škola je koncipirana kroz celodnevnu nastavu, od 8 do 16 časova. U tom periodu se održavaju časovi, radionice, odmor i jezički klub. Deca završe sve obaveze u školi, a popodne je slobodno za porodicu. Nemaju domaće zadatke, ni klasično uvežbavanje gradiva, nego u sklopu nastave imaju nadogradnju i produbljivanje gradiva. Njihov domaći zadatak je da istražuju druge izvore informacija o nekoj temi. Rade neki projekat ili uvežbavaju svoje veštine.

Oceni vest:
16
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • sanja

  pre 1898 dana i 6 sati

  Divan koncept,sve je predivno ja bih svoje dete upisala.Samo ima jedan problem privatna škola nije besplatna a pričati o istoj i reklamirati prelazi u domen diskriminacije jer pola Srbije gladuje i radi kao i ja (sa fakultetom) za 20000 sa nizom stručnom spremom jer se raditi mora kad nemaš vezu za svoju struku.Stoga jako je ružno da reklamirati tu školu.

  Oceni komentar:
  6
  4
 • BojanNS

  pre 1898 dana i 6 sati

  Odgovor Sanji: Tom logikom treba zabraniti maltene sve reklame. A ovo nije reklama, ovo je pisanje o jednoj lepšoj strani Srbije. Da nije ove škole moja supruga i ja sa svoje troje dece bi napustili Srbiju. Ovako smo ostali, borimo se i trudimo da upišemo decu ovde. A oko cene neću raspravljati, jer kvalitet mora da se plati. I "besplatno" školovanje košta, po meni čak i više. Ako uračunam vreme koje ja kao roditelj moram da provodim sa detetom radeći domaći - košta mnogo više.

  I nemojte me pogrešno shvatiti - ali fakultet ništa ne znači. Ja sam moj završio, diplomu nisam nikad podigao, ne treba mi, jer znam da radim ono što ljudima treba. Ali svaki dan učim, svaki dan se trudim da budem malo bolij od samog sebe juče, ne idem u kafane, ne pijem pivo sa drugarima, moja žena ne kafeniše u radno vreme sa drugaricama, nemam čak ni kola - štedimo da možemo deci da priuštimo ovakvu školu. Malo poradite na prioritetima, malo se potrudite i pokrenite, naučite da radite ono što su ljudi spremni da plate, i biće para i za ovakvu školu. Jer okolnosti mogu da oduzmu sve, osim onog što imamo u glavi.

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Ceca

  pre 1897 dana i 12 sati

  Lepo sto postoji ovakav nacin ucenja i ovakva skola. Nije lepo to sto vecina roditelja nije natprosecno nadarena za neku trazenu oblast, pa je tako uspela da dodje do zarade potrebne da dete upise u privatnu skolu. A verujte da u Srbiji zaradjuju ( necu o zaradi na nelegalan nacin, ni o zaradi uz pomoc politickog uticaja ) samo natprosecni u par zanimanja. I ja radim za 20.000 sa diplomom i nemam nacin da postanem neko drugi. Detetu ne mogu da platim ni sport i jezik, a ne privatnu skolu. Da li sam ja nesposobna ili ova drzava daje sanse samo retkima?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • sanja

  pre 1797 dana i 2 sata

  Bojane slažem se da treba takve škole i taj način rada da se neguje u svim školama ali ovo jeste reklama bas zbog toga!!!!Dakle vi ste od retkih koji sebi mogu da priušte o to za troje dece privatnu školu,bez obzira kojim se poslom bavite viste samo 5% roditelja u Novom Sadu čija deca idi u privatnu školi.I ne ne kost a državna škola više jer moje dete ne pohađa privatne časove jer se trudi u školi da nauči šta treba a bas ako zaškripi tu smo suprug i ja jer je to realno naša obaveza a i želja da pomognemo svom detetu. izađite malo iz te svoje caure,osvrnite se i pogledajte i drugu decu oko sebe ustvari ne samo decu pogledajte sve...ja nisam kao Vi da mislim samo na sebe i svoju straznjicu ja mislim na svu decu od kojih neka danas,sutra neće imati ni za normalan obrok jer njihovi roditelji nisu imali vezu,nasledstvo od babe,tetke,ujaka već crnče po ceo dan.Molim Vas ako hoćete da reklamirate imetak ima i drugih opcija.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Mara

  pre 1723 dana i 21 sat

  Procitala sam var 10. Tekstova o ovoj skoli i samo o njoj nema cenu .....ni na sajtu....pa Boze koja je pocetna mesecna cena da bi se upisao...hvala unapred..sve druge privatne skole u NS imaju cenovnik na sajtu...

  Oceni komentar:
  0
  1