Šta kad vozač Hitne pomoći prođe kroz crveno

Šta kad vozač Hitne pomoći prođe kroz crveno

Uvođenjem kamera koje automatski detektuju saobraćajne prekršaje, utvrđeno je da se u prethodnih pet godina dogodilo 377 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala vozila Hitne pomoći.

Kako bi se smanjio, ali i sprečio broj nezgoda, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa MUP-om organizovala je prvu u nizu edukaciju za vozače vozila Hitne medicinske pomoći.

Podsećamo, ako vozilo Hitne pomoći pod rotacijom i zvučnim signalom prođe kroz crveno svetlo, zapravo čini prekršaj. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozaču kola sledi prijava, iako je u najvećem broju slučajeva, vozio na što sigurniji, bezbedniji i brži način kako bi spasio nečije zdravlje i život.

Vozačima Hitne pomoći stižu kazne za prolazak kroz crveno svetlo


U situaciji gde generalno postoji manjak vozača u zemlji, nikome nije cilj da vozači kola Hitne pomoći dobijaju nekakve saobraćajne kazne i da dobijaju oduzimanje vozačke dozvole na neki duži vremenski period čime bi ugrozili rad Zavoda za hitnu medicinsku pomoć –  saopštio je dr Bogdan Živanović, v.d. direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Igor Šapić, šef voznog parka službe Hitne medicinske pomoći ističe da "nije prijatno voziti tako kako vozimo, a u podsvesti imati saznanje da ćemo potencijalno napraviti prekršaj i dobiti neku kaznu"

Evo sad, videćemo šta će se dalje dešavati, razgovori su prvi obavljeni, najverovatnije da nećemo imati problema, da će to sve uspeti da se reši sa policijom i agencijom za bezbednost saobraćaja jer apsolutno niko nema toliko novca da može da rizikuje i da plaća kazne – kazao je za RTV.

Mnogo saobraćajki

U prethodnih pet godina u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovala vozila Hitne pomoći povređeno je ukupno 370 lica, među kojima 60 vozača hitne pomoći, dok je 10 lica izgubilo život, od kojih nijedan nije vozač Hitne pomoći. Zbog takvih statističkih podataka održana je edukacija za vozače Hitne pomoći.

Negde u pozadini nam je cilj da ne dozvolimo da nam vozači dobijaju prekršajne prijave zbog nekih grešaka i nepoznavanja propisa i drugo, ukoliko načine prekršaj da ih uputimo na način kako mogu da budu oslobođeni tog prekršaja – izjavio je Milan Ilić, savetnik direktora u Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, jedino u slučaju spašavanja života i zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova neće pokrenuti prekršajni postupak na zahtev vozača.

Postoji član 314a Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koji dozvoljava policiji da odustane od prekršajnog progona, moram da napomenem, ako predmet ode na sud i prekršajno krivično pravo poznaje predmet nužde, tako da i sudija može da oslobodi učinioca prekršaja – rekao je Vladan Nikolić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

U toku ove godine planirano je da radna grupa razmatra izradu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Do tada, svaki put kada vozači Hitne pomoći, zbog opravdanog razloga naprave prekršaj, moraće da popunjavaju obrazac koji će nositi u policijsku stanicu, kako bi im se tamo kazna poništila.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kako kršiti zakon...

  pre 69 dana i 14 sati

  Nije dozvoljeno kršiti zakon, ali svi imaju potrebu da se pravdaju. Policiji nije dozvoljeno da prođe kroz crveno svetlo ali... šef voznog parka bi trebalo da zna da je jedino obavezno za njegove vozače poštovanje svetlosnog saobraćajnog znaka i znakova i naredbi policijskih službenika. Njegovi vozači mogu da ne poštuju ostale saobraćajne propise i pravila, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju kada imaju uključene zvučne i svetlosne znakove.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Новосађанка

  pre 69 dana i 13 sati

  ХИТНА ПОМОЋ - свима под ротацијом треба ослободити пролаз , што много људи не ради. Требала би већина поново на полагање да иде.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Litijuma gospodaru, ne videsmo davno litijuma...

  pre 69 dana i 13 sati

  Kao prvo, sami vozači zloupotrebljavaju sirenu.
  Kao drugo, niko neće da rizikuje grebanje kola ili penjanje kartera na ivičnjak - da bi poštovao zakon.
  Ne brinite, pronalazač Željko i svetska bratija uveliko rade na letećim kolima.
  Bolje da obučavamo vozače Hitne za letenje, nego što dižemo dramu oko toga što vozač vozi krv za ispitivanje sa Instituta u Zavod Krvi, ili žuri na burek na Detelinaru.
  Nije svaka sirena - hitna.
  Ali, Bog i vlast im dali Zakon Sirene, pa sad sviraju kad god hoće.

  Oceni komentar:
  1
  1