ŠTA KAŽU STUDENTI: Prednosti i mane novosadskih fakulteta

ŠTA KAŽU STUDENTI: Prednosti i mane novosadskih fakulteta

Univerzitet u Novom Sadu nalazi se među 1000 najboljih na svetu. Mnogi maturanti iz zemlje i regiona biraju da nastave svoje obrazovanje u našem gradu, o čemu svedoči i broj onih koji su upisani na različite programe, ali i njihove biografije.

Naime, Novosadski univerzitet je ostvario je značajan napredak od čak 47 mesta na najnovijoj Vebometriksovoj rang listi za 2023. godinu, a u našoj zemlji je zadržao drugu poziciju.

Univerzitet u Novom Sadu napredovao na Vebometriksovoj listi

Ovo je jedno od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi. Na njemu je upisano oko 50.000 studenata, a zaposleno gotovo 5.000 ljudi. S obzirom na to da fakulteti u Novom Sadu pokrivaju skoro sve oblasti nauke i visokog obrazovanja, naš Univerzitet spada u red onih sveobuhvatnih. O tome svedoči i postojanje 320 akreditovanih programa na nivou osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija.  

U sklopu Univerziteta postoji 13 državnih visokoobrazovnih ustanova na kojima se studenti odlučuju da li će pohađati strukovne ili akademske studije:

 • Filozofski fakultet
 • Pravni fakultet
 • Fakultet tehničkih nauka
 • Poljoprivredni fakultet
 • Ekonomski fakultet
 • Medicinski fakultet
 • Tehnološki fakultet
 • Prirodno-matematički fakultet
 • Akademija umetnosti
 • Građevinski fakultet
 • Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
 • Pedagoški fakultet
 • Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku


Novosadski studenti postizali su odlične rezultate u različitim oblastima, a među njima su se posebno izdvojili oni sa Fakulteta tehničkih nauka, PMF-a, Tehnološkog, zatim timovi Pravnog fakulteta, takođe studenti Akademije umetnosti i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Oni su uspehe postizali i na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.Ovaj Univerzitet čini posebnim to što "povezuje ljude, prostor i vreme". Njegovi fakulteti nalaze se u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Somboru – četiri veoma značajna grada na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ipak, pored svih pozitivnih stvari koje su za njega vezane, ima i pokoju manu. Pitali  smo novosadske akademce sa različitih fakulteta koje su prednosti i mane studiranja baš na njihovom studijskom programu.

Studenti imaju reč

Studenti sa Filozofskog, Fakulteta tehničkih nauka, Akademije umetnosti, Medicinskog, Ekonomskog, Poljoprivrednog fakulteta, ali i Visoke poslovne škole strukovnih studija odgovorili su nam na pitanja o njihovim utiscima o studiranju, a oni su izdvojili i vrline i mane.

Ekonomski: Dobar provod i mogućnost zapošljavanja, ali…

Student sam na završnoj godini Ekonomskog fakulteta i ono što mogu da navedem kao prednost ovog fakulteta jeste veliki broj humanitarnih akcija koje se održavaju kroz razne zabavne, sportske aktivnosti. One studentima donose dobru zabavu, a pomoć onima kojima je to potrebno – rekla je student Jasmina, apsolvent na Ekonomskom fakultetu, a njena koleginica Tijana dodala je:

Prednosti Ekonomskog fakulteta dobri provodi, široka mogućnost zapošljavanja, jer se bez ekonomista prosto ne može.

Kao manu one ističu nedostatak praktičnog znanja. 


Filozofski – jedan od omiljenih

Kada je u pitanju obrazovanje na Filozofskom fakultetu mišljenja su uglavnom pozitivna.

Smatram da je prednost ovog fakulteta broj smerova koji se nude, kao i dosta rokova – istakla je Katarina koja nije jedina koja ističe ovu prednost kada je broj rokova u pitanju.

Prednost mog fakulteta je to što postoje studijske nedelje pred ispitni rok, a većina profesora tada ne drži predavanja. Takođe, prednost je i što prijavljujemo ispite onlajn – složila se Jelena, apsolvent na ovom fakultetu.

Mana koju one navode je mali broj učionica koji utiče na to što je sam raspored nekim danima pregust.

Poljoprivredni: Dobra ekipa, profesori i smerovi

Kod poljoprivrednog fakulteta nam je Todor, student na smeru Poljoprivredna tehnika i informacioni sistemi, ukazao na dobre odnose i sa kolegama i sa profesorima.

Prednost mog fakulteta su upoznavanje novih ljudi sličnih interesovanja i zanimanja, dobar odnos sa profesorima, dobri smerovi. Raspored ume da bude naporan, predmeti takođe, ali se nude dobre prilike za posao. 


Akademija: Rad u manjim grupama

Obrazovanje na Akademiji umetnosti organizuje se u manjim grupama, a usko povezani programi obezbeđuju mogućnost za poznanstva i saradnju. Upravo je to ono što ovaj fakultet ističe. Prema mišljenju studenta sa smera Dizajn zvuka, najveća mana jeste to što posao u industriji često ne vrednuje fakultetske diplome.

FTN: Mogućnost zapošljavanja i dostupni profesori

Na mišljenje o Fakultetu tehničkih nauka uticali su interesovanja, perspektiva, pa samim tim i uzrast. Jedna apsolventkinja istakla je kao prednost saradnju fakulteta sa kompanijama i mogućnost zapošljavanja u njima.

Zapošljavanje nakon fakulteta ne bi trebalo da bude problematično, a i profesori su radi da daju preporuke – sa čim se složila još jedna studentkinja i dodala:

Profesori su nam dostupni za svaku potrebnu informaciju i dodatne termine za konsultacije. Na predavanjima vlada dobra atmosfera i profesori podstiču studente na aktivan rad i priču.


Visoka poslovna škola: Stručna praksa – odskočna daska ka zaposlenju

Studentkinja Visoko poslovne škole ukazala je na dobar program koji podrazumeva organizovanu stručnu praksu, a koji otvara mogućnost zapošljavanja.

Prednost ovog fakulteta je što su profesori dobri i rado pomažu studentima oko materijala vezanog za ispitno gradivo. Postoji stručna praksa koja je studentima odskočna daska ka zaposlenju, a mnogi se odmah i zaposle posle prakse.

Medicinski: Dobra zarada

Medicinski fakultet zahteva veliku posvećenost i dobru organizaciju vremena. Kako se ne nalazi u Kampusu gde i ostali fakulteti, to nekim studentima predstavlja problem, pogotovo onim kojim su u domovima ili se hrane u menzi. Nikolina, studentkinja na smeru Specijalna edukacija i rehabilitacija – višestruka ometenost, navela je za nju najvažniju prednost:

Prednost mog fakulteta je to što nakon diplomiranja, odnosno kada se zaposlim u struci, mogu dosta da zaradim.

Kao što se može pročitati, studenti su imali više reči hvale za svoje fakultete, a mane bi se ukratko mogle sumirati. Ono što in najviše smeta jeste organizacija rasporeda, to što su neki ispiti i kolokvijumi realizovani nedeljom, ali i predispitne obaveze koje im često oduzimaju puno vremena.

Ipak, većina nalazi vremena i za druženje – šetnje, kafe, treninge, izlaske.

Zabeležila: Tamara Sivčević

Oceni vest:
6
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 24 dana i 1 sat

  "Prednosti Ekonomskog fakulteta dobri provodi, široka mogućnost zapošljavanja, jer se bez ekonomista prosto ne može". Najveća laž ikada rečena, u šta ćeš se sigurno i uveriti. Najpodcenjenji fax bez dileme, budi srećna ako ikad vidiš više od 500 eur. Osim ako imaš debelu vezu, onda može i Megadens.

  Oceni komentar:
  2
  28
 • Jovan

  pre 24 dana i 41 minut

  Prednosti filozofskog fakulteta su mnogobrojne a jedna od najvećih je ta, što se vazdušnom linijom lako povezuje sa biroom za zapošljavanje.

  Oceni komentar:
  1
  28
 • goran

  pre 24 dana i 10 minuta

  Na sve fakultete postaviti Ambilife prećiščivaće vazduha, a studenti posle kako se snađu...

  Oceni komentar:
  5
  2
 • Peca

  pre 23 dana i 23 sata

  Visoka poslovna škola puna afera u prethodnih godina. A na hiljade nezaposlenih svršenih studenata.

  Oceni komentar:
  0
  18
 • Zis

  pre 23 dana i 23 sata

  FTN ima ubedljivo najmanje plate uglavnom svi sektori održavanja i obezbedjenja su na minimalcu...
  Bruka i sramota voleo bi da se neko iz vlade pozabavi sa tim pitanjem

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Vesna

  pre 23 dana i 23 sata

  50.000 studenata a 1 menza. Bravo.

  Oceni komentar:
  0
  31
 • No name

  pre 23 dana i 8 sati

  Naivni ste budući akademski radnici videćete pri zapošljavanju

  Oceni komentar:
  1
  12
 • M

  pre 22 dana i 22 sata

  Zamoliću koleginice sa ekonomskog da nas ne brukaju dodatno, i ovako smo dovoljno degradirani. Hvala!

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Vidi ti to - ona bi menzu?

  pre 22 dana i 20 sati

  Pa, Vesna, nema više onih gadnih rogatih komunista da vam grade menze.
  Ovaj novi će vam graditi stadione, za njegove navijače, kako bi sinovi i unuci nezaposlenih navijača izvikivala njegovo ime.
  Vi, filozofi, dobri ste za demonstracije, hapšenja i osnivanja NVO. Nastavu prilagoditi tome.
  Godišnji budžet za NVO je prosečnih 100-230.000$. Pa kako se snađete.
  Pravnici i ekonomisti... kao Indijana Đons (ali, Đons) u Hramu.... šansa za posao.
  Ako odlučite da prodate ličnost - pravac Partija i kolo.

  Oceni komentar:
  1
  7