Šta mogu biti razlozi intenzivnijeg gubitka kose?

Šta mogu biti razlozi intenzivnijeg gubitka kose?

Opadanje kose je svakodnevnica većine ljudi i sasvim normalan proces. Međutim, važno je znati razloge i kako ih smanjiti na normalan nivo.

Prosečna osoba dnevno izgubi 80 dlaka. Jedno od istraživanja sprovedeno u Britaniji pokazalo je da je gubitak kose mnogo češći kod žena nego kod muškaraca, te da jedna od tri žene ima preterano velike probleme sa opadanjem kose.

Gubitak kose može biti uzrokovan genetski, te se može desiti da u određenom periodu života primetite znatnu razliku u volumenu kose.

Kosu možete izgubiti i usled preteranog stresa ili hormonalnog disbalansa, a čest uzrok je i neka bolest.

Osim što hormonski disbalans donosi brojne probleme kao što je pojava akni, povećana telesna težina i slično, ono ima veliki uticaj na rast i jačinu kose. Ukoliko hormoni nisu na nivoima na kojima treba da budu, vaša kosa bi se mogla znatno prorediti.

Činjenica da kosa opada od stresa nije mit, te stres uzrokuje dodatne probleme kao što je perut, bol u temenu, masti teme te ima dodatne posledice kao što su problemi sa organima za varenje i nedostatak apetita. Nedostatak crvenih krvnih zrnaca takođe utiče na rast kose, tj ako ste anemični, vrlo je moguće da vaš organizam neće prozvoditi dovoljno materijala za rast zdrave kose.

Ukoliko osetite da vam nedostaje energije, probajte unos više vitamina B12. Nedostatak ovog vitamina neretko dovodi do gubitka kose i gubitka gvožđa u krvi.

Kosa takođe može opadati zbog naglog dobijanja ili gubljenja na težini, kao i kada započne proces starenja.

Ako primetite da vam kosa preterano opada više od tri meseca, posetite doktora i savetujte se o problemu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Dom zdravlja Novi Sad vremenska prognoza štrajk poštara horoskop JKP Vodovod i kanalizacija novosađani zodijak Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci sahrane novi sad skupština grada novog sada novosadsko porodilište jkp lisje bez struje isključenje vode Isključenje struje isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad servisne informacije novi sad betanija raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad bebe pošte srbije