Šta radi jedan Novosađanin kad nema drugog posla

Šta radi jedan Novosađanin kad nema drugog posla

Probudi se, propisno se istegli i zeva, pa gleda iz kreveta kakvo je vreme napolju. U glavi računa koliko mu je ostalo od juče novaca, a ujedno konstatuje da leva čarapa, koja visi na stolici, ima rupu na palcu.

Posle još jednog značajnog teglenja ustaje i bunovnim očima traži papuče, koje su na neki volšeban način nestale, tj. ne nalaze se na svom mestu. Pošto je obukao čakšire i cipele konstatuje da je napolju „dosta lepo vreme“, umiva se, pere zube i češlja. Za to vreme prima u audijenciju suprugu, koja mu referiše najnovije događaje od prošle noći...da je došao u 3 sata ujutru potpuno pijan, razlupao bokal sa vodom i napravio čitav skandal u kući. Pošto je primio taj referat i procenio da se u kući prošle noći, osim nekih manje važnih sitnica, nije dogodilo ništa, lakim nagibom glave meće šešir i izlazi na ulicu.

Pošto je u svom komšiluku i odnapred i odnatrag rekao „dobro jutro“, čim je kročio na ulicu zapeo je za kantu sa smećem ispred samog ulaza, na trotoaru. Usput je bacio oko na par komšinica prodavačica, nasmejao im se onako „novosadski“ i uputio se ka centru varoši da doručkuje.

U kafani je konstatovao da je još isuviše rano za doručak, a takođe da je i kafa jako loša, isto kao i juče. Uzima svu dnevnu štampu sa šanka, čita i psuje nepismene uvodničare, koji nikako da nauče pisati. Posle doručka odlazi na posao gde većinu radnog vremena prepričava ono što je čitao u novinama, i naravno, dodavajući sa strane po koju novost, koju je sinoć čuo u kafani. Zatim se celo pre podne svađa sa strankama i kolegama u kancelariji, a pred podne uhvati malo vremena da ode na pivo u obližnju pivnicu.

Oko 13 sati odlazi na zaslužen ručak u svoju stalnu kafanu, a za ručkom kritikuje jela i svađa se sa gazdom, preteći da će napustiti lokal i otići na bolje mesto. Vraća se u kancelariju i zbog privatnih obaveza, dosta ranije izlazi sa posla i stiže kući. Kod kuće pravi čitavu revoluciju jer je žena ostavila otvorene prozore od stana, pa se nakupilo mnoštvo muva i komaraca, a to je ozbiljna pretnja popodnevnoj dremki. Nastaje obilato teranje muva i ostalih letećih objekata, zid ostavlja uflekan posle čega se izvali na kanabe i zaspi snom pravednika.

Pošto se ispavao, ustaje i ponovo odlazi da se umiva i češlja, a zatim odlazi u varoš. Prvo odlazi u Zmaj Jovinu i Dunavski park, na Promenadu, gde šetajući učestvuje u diskusijama o najnovijoj političkoj situaciji, iznoseći naravno svoje specijalno gledište o svakom pojedinom pitanju. Pošto se sit napripovedao i nasvađao, konstatujući da je politika stvorena za besposličare, odlazi da se prošeta pored Dunava. Kada počinje da padna mrak, vraća se kući glavnim ulicama, gde fiksira šiparice i žuri na večeru. Posle obilne večere sa porodicom, sa ženom izlazi u pozorište i to samo ako se daje neka pikanterija. Doprati ženu kući i onda sam odlazi u neki lokal sa muzikom.

Uostalom, dalji program zavisi od finansijskog raspoloženja u pojedinim slučajevima i situacijama. Ostali deo koji sledi spada u poluzvanični deo njegovog života o kome on neće da se zna i zato ovde prestaje njegov opis.


Zoran Knežev, hroničar i publicista

Oceni vest:
8
94

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jovana

  pre 2318 dana i 4 sata

  "Šta radi jedan Novosađanin kad nema drugog posla"
  Mašta da postane hroničar i publicista, pa smara sa ispraznim tekstovima.

  Oceni komentar:
  1
  6