Šta se dešava iza kulisa Pozorišta mladih: Glumac pred otkazom, upravnica i peticija

Šta se dešava iza kulisa Pozorišta mladih: Glumac pred otkazom, upravnica i peticija

Glumcu Pozorišta mladih Ervinu Hadžimurteziću pre nekoliko dana uručeno je upozorenje pred otkaz, zbog, kako je u tekstu upozorenja navedeno, odbijanja radnih obaveza. Hadžimurtezić je u razgovoru za portal mojnovisad.com tvrdi da on radne obaveze nije odbijao i da je u pitanju lični obračun.

- Prosledili su mi upozorenje pred otkaz, u kojem stoji da sam odbijao radne obaveze što nije istina. Upozorenje se završava rečenicom da su se stekli uslovi da mi daju otkaz, što znači da taj tekst ne predstavlja upozorenje već se radi o otkazu. Tvrdim da je reč o osveti zbog podrške koju sam prošle godine pružio bivšoj direktorki Pozorišta mladih Tijani Delić, kada se spremala njena smena sa te pozicije. Razlozi nisu umetničke prirode i način na koji se sve ovo dešava je sramotan. Ja nisam prvi koji je imao neprijatnosti zbog podrške bivšoj direktorki, a verujem da nisam ni poslednji. Od kada je došla nova direktorka Emilija Mrdaković traju pritisci na ostale kolege, koje su podržale bivšu direktorku Tijanu Delić, rekao je Hadžimurtezić.

S druge strane, direktorka Pozorišta mladih Emilija Mrdaković za naš portal kaže da je glumcu Ervinu Hadžimurteziću 31. avgusta uručeno upozorenje pred otkaz zbog kontinuiranog i grubog kršenja Zakona o radu, unutrašnjih pravilnika pozorišta (pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova, pravilnik o radu i pravilnik radne discipline), kao i kolektivnog ugovora.

- Iz istih razloga glumac Hadžimurtezić je već bio usmeno upozoravan, a potom i sankcionisan umanjenjem zarade za 10 odsto za jun. Uprkos tome on je nastavio sa kršenjem zakona i pravilnika. Poslednje u nizu je bio njegov nedolazak na kurs marioneta od 17. do 24. avgusta, koji se nalazi u programu rada Pozorišta mladih od decembra 2014. godine i koji je usvojen na Upravnom odboru Pozorišta mladih, kao i na sednici Skupštine grada. Svoj izostanak nije opravdao iako je, kao i svi glumci Pozorišta mladih, nekoliko puta bio blagovremeno obavešten o terminu održavanja i da je taj kurs radna obaveza za sve glumce zaposlene na neodređeno vreme. On je putem poruke otvoreno rekao da neće prisustvovati kursu koji ga ne zanima. Nakon što se oglušio i na ovu radnu obavezu, Upravni odbor Pozorišta mladih zatražio je da glumac Hadžimurtezić bude sankcionisan usled čega mu je i uručeno upozorenje, objasnila je Mrdaković.

Ona tvrdi da je Hadžimurteziću upozorenje uručeno isključivo zbog nepoštovanja radnih obaveza, te da je izlišno i nepotrebno da komentariše navode tog glumca da se radi o osveti i ličnim motivima.  

Na stranu glumca Hadžimurtezića potpisima podrške stale su i njegove kolege. Sakupljanje potpisa podrške organizovao je Studentski kulturni centar (SKC), koji je na svojoj fejsbuk stranici pozvao glumce, reditelje, filmske i pozorišne radnike, igrače i plesače da podrže kolegu. Prema rečima direktora SKC Zdravka Vulina reč o solidarnosti, kao što bi bili solidarni i prema bilo kome iz kulturnog života kome su osnovna prava na rad i profesionalno angažovanje narušena.

- Naša podrška nije personalizovana na tog glumca, već nastojimo da apelujemo da se taj problem reši po zakonu i propisima. Radi se o pozivu na mirno rešavanje problema gde će akcenat biti na argumentima, a ne na nagađanju o ličnim odnosima. Tražimo da se poštuje svaki profesionalac u javnom životu i to je minimum koji možemo da pružimo. Pozorište mladih je institucija koja treba da bude izvor dobrih predstava i da se što češće nalazi u rubrikama kulture, a ne da se na ružan način provlači po medijima, objašnjava nam Vulin.

Svojim potpisom glumca Ervina Hadžimurtezića moći će da podrže i učesnici 9. novosadskog strip vikenda, koji će se 11. i 12. septembra održati u Fabrici, Bulevar despota Stefana 5.

Inače, biša direktorka Pozorišta mladih Tijana Delić smenjena je sa te funkcije krajem prošle godine, zbog, kako je tada tvrdio Upravni odbor pozorišta, niza budžetskih prekršaja i nenamenskog trošenja novca. Smena Delićeve sa mesta direktorke usvojena je jednoglasno, glasovima predstavnika Grada Novog Sada i predstavnika zaposlenih u Pozorištu mladih. Za novu direktorku imenovana je Emilija Mrdaković.

U javnosti se tada spekulisalo da su smenu Tijane Delić tražili glumci tog pozorišta. Međutim, pojedini glumci među kojima je bio i Ervin Hadžimurtezić, stali su u odbranu Delićeve, tvrdeći da njenu smenu nisu tražili glumci i članovi sindikata zaposlenih u pozorištu, već da su radnici te kulturne institucije izmanipulisani i da je smenu izvela nekolicina članova sindikata glumaca koji su obmanama i neistinama isposlovali da Upravni odbor smeni Tijanu Delić. Tada je tvrdio da iza smene Delićeve stoji namera Srpskog pokreta obnove da na čelo Pozorišta mladih dovede svog čoveka.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan