Šta se dešava kad spavamo šest sati

Šta se dešava kad spavamo šest sati

Svi smo već čuli priču da je spavanje veoma bitno za zdravlje i da nedostatak sna može nepovoljno uticati na organizam. Međutim, jedno novo istraživanje pokazalo je da šest sati sna ima isti efekat kao i potpuni nedostatak istog.

U studiji koja je sprovedena nedavno učestvovalo je 48 odraslih ispitanika, podeljenih u četiri grupe. Njima je bilo redom dozvoljeno četiri, šest i osam sati sna po noći, dok je jedna grupa morala da ostane budna čitava tri dana. Tokom trajanja istraživanja, svi su testirani na par sati, osim kada su spavali, da se proveri kognitivno stanje i vreme reakcije. Takođe su odgovarali na pitanja o tome kako se osećaju u datom trenutku.

Najbolje su se pokazali ispitanici koji su imali osam sati sna, a rezultati su se najviše pogoršavali kod onih sa četiri. Međutim, kada su u pitanju oni koji su spavali šest sati, prikazan je osećaj da je sve u redu, čak i kada su reakcije opadale. Nakon deset dana, njihovi rezultati su bili isti kao kod onih koji nisu spavali uopšte. Grupa onemogućena da spava bila je veoma svesna svog sve lošijeg kognitivnog stanja, dok su ispitanici sa šest sati sna sebe i dalje ocenjivali kao da je sve u redu, čak i kada to nije bio slučaj.

Nakon svega, postavlja se pitanje koliko su ljudi uopšte svesni o količini vremena koje provode spavajući? Mnogi spavaju manje od preporučenog, ali ne vide u tome problem i čini im se da bolje obavljaju svakodnevne aktivnosti nego što je to zapravo tačno. Šest sati spavanja nakon dve nedelje dovodi do velike akumulacije nedostatka sna i odatle dolaze lošiji rezultati.

Teško je pronaći idealan način da se reši pitanje sna, ali preporuke su da se leže uvek u isto ili približno vreme, bez gledanja u ekrane bar 30 minuta pre toga, uz ograničenje unosa alkohola i dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana. Najvažnije je da ljudi postanu svesni toga koliko im sna u stvari fali, kako bi to i nadoknadili.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode raspored sahrana novi sad bebe bez struje raspored sahrana i ispraćaja horoskop novorođenčad betanija RHMZ sahrane vremenska prognoza isključenja struje servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište restorani novi sad novosađani gradsko groblje elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode jkp novosadska toplana Isključenje struje jkp lisje