Šta ste sve nasledili od majke?

Šta ste sve nasledili od majke?

Zdravstveno stanje žene umnogome zavisi od zdravlja njene majke. Naime, neke stvari su genetski predodređene i, gledajući majku, pripadnice nežnijeg pola mogu da eliminišu potencijalne zdravstvene probleme na vreme.

Kakva majka, takva ćerka, barem što se zdravlja tiče. Mnoge bolesti su nasledne i žene bi trebalo da ih budu svesne kako bi mogle na vreme da deluju i izbegnu sve potencijalne zdravstvene probleme, baš kao što je Anđelina Džoli išla na masektomiju dojki da je ne bi snašla sudbina njene majke, koja je preminula od raka dojke.

Dame treba da obrate pažnju na zdravstvene nedostatke koje su njihove mame dobile i da preventivno deluju protiv svih bolesti koje bi mogle da naslede.

Evo šta sve žene, gledajući zdravlje majke, mogu u velikom procentu od njih i da naslede.

Vreme ulaženja u menopauzu – U čak 85 odsto slučajeva vreme ulaženja u menopauzu je određeno genetikom. Većina žena uđe u period menopauze negde između 39. i 51. godine. Uopšteno je pravilo da ćete menstruaciju izgubiti isto kad i vaša majka.

Povećan rizik od raka dojke – Oko 10 odsto slučajeva karcinoma dojke su nasledni, a ako je u pitanju majka, rizik se udvostručuje. Zatim, tu su geni BRC1 ili BRC2 koji povećavaju rizik od raka dojke za 60 odsto.

Osteoporoza – Struktura kostiju dosta je određena nasleđem. U jednoj studiji merena je koštana struktura 3 generacije žena iste porodice, te su pronađene značajne korelacije veličine, debljine i gustine kostiju.

Bolovi u zglobovima – Ako vaša majka ili neko iz prvog kolena ima RA, rizik da ćete ga vi dobiti povećava se za 50 procenata.

Sklonost migrenama – Ako vaša majka ima probleme sa migrenama, velike su šanse da ćete ih naslediti, jer je čak 80 odsto rizika genetičke naravi.

Vest u celosti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan