Šta stranke znaju o vama: Pronađena baza podataka 400.000 lica

Šta stranke znaju o vama: Pronađena baza podataka 400.000 lica

Podaci više od 400.000 građana iz cele Srbije, precizno upisani u tabele u kojima je naveden JMBG, broj lične karte, adresa, kućni i mobilni telefon tih ljudi našli su se na jednom javnom serveru. Uz podatke na pojedinim mestima stoje i napomene koje ukazuju na to da su podaci korišćeni u stranačke svrhe.

N1 donosi priču hakera koji je podatke otkrio i koji tvrdi da je pronašao tragove koji pokazuju ko i zašto koristi te podatke.

Precizno sortirani podaci, podeljeni u 222 tabele iz gradova i sela širom Srbije. U dokumentima su ispisane kolone koje se odnose na lične podatke, ali i napomene, koje ukazuju na to da su podaci korišćeni u stranačke svrhe.

6209: Do sada glasao za DS. Neće više. Invalid. Deca 20 i 22 godine. Nezaposlena, žena radi u kafani za 11.000. On invalid iz Bosne.

7382: Žena od Ramiza. Kaže da se pre glasanja da malo ulje, brašno itd. pa će glasati svi Šiptari iz Adica za nas. Puno zna.

34142: Veliki protivnik ove vlasti. Ne kontaktirati.

Svi ovi podaci okačeni su na javni server, koji ne koristi puno ljudi, ali teoretski, svako može da mu pristupi. Nakon što je dobio informaciju da je server neočekivano zagušen, jedan od korisnika, sticajem okolnosti IT stručnjak, je pogledao o čemu se radi.

"To nama originalno, bar meni, nije bilo ni zanimljivo u početku. Međutim, par dana kasnije, kad smo mi krenuli da kopamo po tome, da vidim šta se tu zapravo dešava i da probamo da dođemo do toga čije je to - pošto očito naše nije bilo – tu smo zaključili analizom da se tu nalaze kompletni podaci preko 400.000 građana", navodi on za N1.

Pored podataka građana koji su okačeni na server našla se i fascikla sa jednim imenom – s.micanovic, kao i zaštićena rezervna kopija e-mailova te osobe. Ovaj čovek je, kaže, putem tog traga uspeo da hakuje pojedine mailove. Neki su se, tvrdi, odnosili na kapilarne glasove, a jedan - upravo na korišćenje ove baze podataka.

E-mail pripada Aleksandru Dujanoviću, pomoćniku predsednika beogradske opštine Savski venac. Dujanović nam je u pismenom odgovoru demantovao da ima veze s ovim dokumentom.

"Stvarno ne znam o čemu govorite. Ne bavim se tim stvarima. A pogotovo info baze, jer ne znam ni šta je to", rekao nam je Dujanović.

U opštini Savski venac većinu čini Srpska napredna stranka, ali najveći broj napomena u tabelama ukazuje na to da ih je prikupljala Demokratska stranka, što našem sagovorniku ukazuje na to da su ti podaci u nekom trenutku prešli u ruke drugog političkog tabora.

"Po nekoj našoj verziji, i informacijama koje su dostupne nama – davnih dana je neka politička stranka krenula to da radi, međutim, to je preletelo u drugu političku stranku, verovatno u periodu kada se smenjivala vlast, gde je, opet po nekim našim zaključcima i analizama, dopunjeno sa JMBG-om i određenim napomenama", naveo je izvor N1.

Ostatak vesti čitajte OVDE!

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan