Šta sve možete da očekujete na ovogodišnjem "Strip vikendu"

Šta sve možete da očekujete na ovogodišnjem "Strip vikendu"

U petak i subotu, dvanaesti put po redu, novosadska Fabrika otvara vrata strip autorima, izdavačima i ljubiteljima devete umetnosti svih generacija. Manifestaciju, po običaju, organizuje SKC Novi Sad.

"Novosadski strip vikend" će trajati dva dana, tokom 14. i 15. septembra, a program obuhvata nekoliko izložbi, predstavljanje gostiju iz regiona, tribine, berzu stripa, kao i školu crtanja u kojoj obično učestvuju najmlađi posetioci. O novom izdanju ove male ali značajne manifestacije posvećene stripu priča nam Jovan Gvero, programski urednik festivala i prvi čovek novosadske strip scene.

- Od prvog festivala do sad, pokušavamo, a nadam se i uspevamo da zadržimo isti koncept. Odnosno, da promovišemo stripove, autore, izdanja i manifestacije koje su, po našem mišljenju, obeležile godinu između dva festivala. Trudimo se da se razlikujemo od ostalih festivala i da naši gosti, kao i program u celini, budu novi, zanimljivi i da predstave sve važno na planu stripa iz Srbije i okoline. Trudimo se da program svake godine bude bolji nego predhodnih, a kada bismo samo pokušali da nabojimo koliko smo autora, prvenstveno novosadskih, a sada već velikana predstavili, ne bismo znali koga posebno da izdvojimo – kaže Gvero, inače dugogodišnji urednik stripskih naslova u izdanju Studentskog kulturnog centra.- Strip je u novoj podeli medija, dobio drugačiju dimenziju. Nije više toliko prisutan u štampanoj formi, ali ga sve više ima u filmu, serijama, video igrama, na internetu, baš kao i u formi štampanih izdanja u tvrdom povezu – kao najvrednije knjige koje se čuvaju na gornjim policama – nastavlja naš sagovornik koji smatra da je strip je umetnička disciplina ravnopravna sa ostalim, te da preživljava iste promene kao i druge umetnosti.

Od Marvela do Makedonije

Novi Sad će ove nedelje posetiti Esad Ribić, vrlo zanimljiv autor iz Zagreba koji za američki Marvel radi na serijalima kakvi su Tor i Srebrni letač. Inače, ovo je prvi put da na "Novosadskom strip vikendu" bude predstavljen autor koji radi van Evrope. Pored Ribića, festival će ugostiti i mađarskog crtača Atilu Funakija, te domaćeg crtača Dragana Lazarevića, poznatog po svom radu na dečijim izdanjima. Tu je i Leonid Pilipović, umetnik iz Subotice kojeg ovdašnja publika najbolje poznaje kao gitaristu benda Goblini, a koji će se na "Vikendu" predstaviti spektakularnim crno-belim tablama.


Na kraju, posebno mesto na festivalu dobiće Milivoj Kostić sa svojim 3D crtežima, kao i autor Stevan Subić koji uživo “izvodi” svoje radove u formatu 180x60. Inače, Subić je evropskim stripadžijama najpoznatiji po svom radu za izdavačku kuću Bonelli (Italija) i Delcourt (Francuska). Pored njih, Novi Sad će posetiti i autori iz Makedonije sa kojim će publika moći da popriča u subotu.

Naravno, ostatak programa ne bi bio potpun bez predstavljanja novih strip naslova, časopisa i prijateljskih manifestacija. Među izdavačima koji će svojim zanimljivim albumima obogatiti glavnu salu Fabrike su Besna Kobila, Komiko, Čarobna knjiga, Makondo, Darkwood, Alan Ford i System comics.


Jedna od glavnih ovogodišnjih atrakcija festivala je izložba "Ona se budi" posvećena autorkama sa Balkana i iz Francuske, a koju, kako smo i ranije naveli, SKC Novi Sad predstavlja u saradnji sa Francuskim institutom. Nakon premijere na Strip vikendu, izložba će se preseliti u glavne prostorije Instituta u Beogradu. 

- Izložba "Ona se budi" predstavlja autorice, što je retkost za svet stripa, gde se možemo upoznati s različitim tehnikama i poseban pristup stripu. Kako većina publike strip poistovećuje sa superherojima, biće zanimljivo videti kako to autorice reševaju, koji su njihovi tematski okviri, kako tretiraju žene u stripu i niz drugih pitanja – objašnjava Gvero.Budući da nakon novosadskog "Strip vikenda" slede najveći izdavački događaji u regionu (a to su Beogradski salon stripa i Međunarodni sajam knjiga), očekuje se da će izdavači ovom prilikom predstaviti neke od novih naslova od Brixa i Fafnera, preko Bleka Stene, do potpuno novih grafičkih romana i novih izdanja starih stripova poput Asteriksa i Obeliksa

Detaljan program festivala možete pogledati na Fejsbuku.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan