Šta sve rade Novosađani kad komšije prave buku do kasno u noć?

Šta sve rade Novosađani kad komšije prave buku do kasno u noć?

Privatne žurke, proslave, spontana okupljanja po stanovima prijaju akterima, ali ne i njihovim komšijama. Kada su one povremene i najavljene (obično lepljenjem papira na ulaznim vratima), čini se da su i stanari tolerantniji. Međutim, kada to uzme maha, zaređa se svake noći i potraje do ranih jutarnjih sati, onda komšiluk muku muči i pribegava različitim sredstvima da ublaži buku...

Ova tema je izuzetno česta i na društvenim mrežama, pa se tako naši sugrađani neretko požale da noćima ne mogu da spavaju, a sutradan im je onemogućeno normalno fukcionisanje, te traže savete kako da reše ovaj problem.


Razni neutralizatori buke

Tako je, nedavno, u jednoj od novosadskih Feksbuk grupa, jedna sugrađanka zamolila ostale da joj preporuče najbolje čepiće za uši.

Zbog bahatosti komšija i nesnosne buke, primorana sam da nađem rešenje. Da ne bih pila tablete za spavanje, razmišljam o čepićima za uši. Zanima me da li je uopšte zdravo po čitavu noć, svaku noć, imati začepljene uši? Ne mogu ni da zamislim kako bih spavala sa nečim sto mi predstavlja nelagodu ili žulja – glasi deo njene objave, a dodala je i da komunalci niti rasprave ne dolazi u obzir.


Na pitanje je dobila više odgovora, jer se javilo još ljudi koji pribegavaju ovakvoj zaštiti od komšijske buke, a neki ih koriste čak i godinama jer nisu uspeli na druge načine da izađu na kraj sa susedima. Ipak, neki su skrenuli pažnju na to da ni najkvalitetniji čepići ne znače puno za preglasnu muziku.

Ja sam koristila čepiće isto zbog buke i napravila sebi problem ogroman. Lečila sam infekciju ušiju skoro osam meseci. ORL strogo zabranjuju upotrebu čepića svakodnevno i više sati – upozorava jedna Novosađanka.

Nažalost, neki pribegavaju tabletama za smirenje, ali izgleda da postoje i manje štetna rešenja koja, ipak, ne rešavaju problem svima.


A, da probate sa belom bukom? To je kao šustanje koje prija, umiruje, bebe lepše spavaju sa njom, a i odraslima pomaže jer poništava neželjene zvuke. Potražite na YT "white noise", treba malo vremena da se čovek navikne, ali je odlična stvar – glasi jedan od predloga, a neki su dodali da postoji i takva aplikacija za telefone i da je vrlo učinkovito.

Komunalna policija

Na komentare da je u ovakvim slučajevima najbolje pozvati Komunalnu policiju, jer oni komšijama neće otkriti identitet onog ko ih je prijavio, naši sugrađani su podelili različita iskustva.


Komunalna često ne dođe, a vlasnik stana kaže da ne može nikako da istera stanare, rade šta hoće svaki drugi dan, po ceo dan i celu noć bude žurka – žali se jedna od učesnica prepiske na ovu temu, na šta je dobila savete da pošalje mejl šefu Komunalne, jer brzo odgovara, a nakon toga odmah reaguju, ali i to da zove najbližu Policijsku stanicu.

Među onima koji su zvali komunalce je i jedan Limanac, koji kaže da su zaista brzo došli i upozorili bučne komšije, koje su odmah nakon njihovog odlaska nastavile po starom.

Jednom smo celu noć probdeli i tek u pola 6 ujutru, jer više nisam mogla da izdržim (a radim od 8) sam im lupala na vrata, onako čupava i u pidžami. Otvorio mi je lik koji nije nimalo ustuknuo kad me je takvu video, već me je pozvao da im se pridružim – priseća se svog iskustva jedna žena.
Tada je, kako kaže, shvatila da ništa ne vredi kad neko neće da bude razuman i empatičan i da, nažalost, ovo mora da se otrpi.

To je strašno, da zbog budala morate da tražite neko rešenje. Apsolutno razumem, imala sam isti problem. Zvala sam svako veče miliciju. Čak sam se predsedniku ulaza žalila, samo je slegnula ramenima i rekla da ona ništa nije čula. Morate biti uporni sa milicijom i komunalcima – uverena je jedna od komentatorki.

Klin se klinom izbija?

Iako postoje predviđene novčane kazne za one koji prave buku u vreme odmora i remete kućni red, izgleda da nema mnogo Novosađana čija su se iskustva završila na ovaj način, da li zbog toga što se dolazak Komunalne svodi na upozorenje, ili što brzo odustanu da ih zovu ponovo.

Pali su i neki polušaljivi predlozi, poput onih da im kontrira i pusti muziku u 7 ujutru, nabavi jače ozvučenje i pušta Karleušu, bazuku ili operu, a pojedini sugrađani se kunu u efikasnost ovakvih metoda.

Da li ste vi imali slična iskustva i da li ste i kako uspeli da utišate komšije?

Oceni vest:
33
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naspavana komšinica

  pre 1102 dana i 8 sati

  Ja sam mojim bivšim komšijama "došla glave" čačkalicom u interfonu. Oni meni nisu dali noću da spavam, ja njima prepodne pa smo se pomirili

  Oceni komentar:
  0
  52
 • Liman

  pre 1102 dana i 5 sati

  Korsitim čepiće svakodnevno blizu 10 godina. Navika koju sam stekao dok je iznad mene živo neki klinac DJ u pokušaju, koji je svaki dan preglasno drndao jedan isti sample.
  Godinama ne živim više u bučnoj zgradi, ali navika ostala. Nikakvi zdravstveni problemi.

  Oceni komentar:
  1
  18
 • Eto tako

  pre 1102 dana i 1 sat

  Odes do kontrolog sata za struju i ugasis glavne osigurace svaki put kada prave buku.

  Oceni komentar:
  1
  36
 • mm

  pre 1102 dana i 1 sat

  kriv je grad..u normalnim zemljama nezamislivo je da ti neko remeti san

  Oceni komentar:
  0
  58
 • Nenad

  pre 1101 dan i 22 sata

  - Ovo je jedan od problema gde komunalna policija pokazuje svoju nekompetentnost. Ko onda garantuje Kućni red i čemu to služi?

  Oceni komentar:
  0
  36
 • EU prava psa

  pre 1101 dan i 12 sati

  A šta raditi sa psom, koga je vlasnik gnjavio dok je bio kerče, pa je sad neurozan i laje čitavu noć na bilo šta što primeti?
  Vlasnik ga izvede na terasu i ostavi da laje po čitavu noć.
  Inače sam smenski radnik i san mi je važan.
  A to je jedini pas u zgradi koji laje. U ulazu ima desetak pasa, i samo taj laje.

  Oceni komentar:
  0
  21
 • Komša

  pre 1101 dan i 10 sati

  Nenadano, nenaručeno, noćas stigao spas protiv buke od komšijskog slavlja: grmljavina i kiša totalno "pokrili" viku i "muziku"!!! Eeeh, kad bi tako svaki put...

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Miki

  pre 1100 dana i 16 sati

  Mogu da pomognu slušalice sa aktivnim potiskivanjem buke. Te slušalice su skupe i potiskivanje buke nije potpuno. Moze se napraviti izvod sa takvih slušalica i to spojiti sa pojačalom/prijemnikom sa zvučnicima da bi se izbeglo spavanje sa slušalicama. Pored ovakvih slušalica, pomogao bi i kontrolisani izvor buke (beli šum, zvuk talasa, itd.)
  Policija bi morala da može da sprovede red i mir u gradu.

  Oceni komentar:
  0
  17