Šta sve treba da znate ako planirate selidbu u Novi Sad

Šta sve treba da znate ako planirate selidbu u Novi Sad

Novi Sad se poslednjih nekoliko godina nalazi na listi najpoželjnijih gradova za život u Srbiji.

Razloge za to verovatno treba tražiti u harmoničnom spoju dinamike velikog grada i mirnoće vojvođanskih varošica. Retko koje mesto u Srbiji nudi i jedno i drugo, a čini se da su oba faktora značajna za miran, udoban ali i ispunjen život.  

Sve prednosti Novog Sada posebno dolaze do izražaja kada se "na vagu" stavi i Beograd, kao grad koji privlači najviše stanovnika iz unutrašnjosti, ali i nameće skuplji i brži život koji ne prija svakome. Kada se uporede realna merila kvaliteta života u dva najveća grada Srbije, ne može se zanemariti prednost koju srpska Atina ostvaruje na više nivoa.  


Prema tome, ako Novi Sad prepoznajete samo kao grad Exita i lude letnje zabave, sada je vreme da se uverite da je on mnogo više od jednog festivala, naročito ako planirate da u naš grad
smestite svoj novi život. 

Pešačenje i vožnja bicikla – Novi Sad čuva životnu sredinu

Ono što kao turisti doživite u Novom Sadu su prelep Dunav, bajkoviti Petrovaradin i drugi simboli grada. Međutim, ako ostanete u ovom gradu nešto duže od par dana, shvatićete i to da u njemu gotovo sve može da se obavi pešice, a složićete se da je to posebna lepota jednog grada.  

Praksa je pokaza da se baš iz ovog razloga selidba u Novi Sad iz drugih delova Srbije razmatra mnogo češće nego odlazak u Beograd. Potreba za gradskim prevozom postoji, ali nije ni blizu tako velika kao u Beogradu, pa već tu dolazimo do odgovora na pitanje zašto Novi Sad deluje tako mirno i harmonično, što se naročito oseti kada se dođe iz Beograda.  

Novi Sad ima 16 bulevara koji povezuju različite delove grada, koji su kao stvoreni za šetnje i završavanje obaveza bez automobila. Bulevar Patrijarha Pavla je vrlo atraktivno mesto za šetnju i rekreaciju, a ako ovim bulevarom iz Novog naselja uputite u laganu šetnju, za samo 45 minuta možete stići do Limana 

Za Novosađanje koji žive u Novom naselju, najpogodniji za šetnju su bulevari vojvode Stepe, kneza Miloša, Jovana Dučića, Slobodana Jovanović i Bate Brkića. Limanci se obično šetaju ulicom Narodnog fronta, Balzakovom, Fruškogorskom, ali i bulevarima Cara Lazara i Despota Stefana.  

Najlepše su ipak šetnje pored Dunava, i to kejom koji se prostire od Limana do kanala Dunav-Tisa-Dunav. Sa Beogradskog keja se pruža prelep pogled na Petrovaradinsku tvrđavu, zbog čega je ovo mesto ujedno i omiljeno Novosađanima za rekreaciju i druženje. 


Pogodan teren za bicikliste

Novi Sad će se definitivno dopasti onima koji uživaju u vožnji bicikla, jer osim prigradskih staza, možete koristiti i gradske površine za ovaj vid rekreacije. Ovde postoji solidna kilometraža biciklističkih staza (oko 60 km u samom gradu) koje se pružaju duž mnogih gradskih saobraćajnica, a u prilog biciklistima idu i ravan teren, brojni bulevari ali i širok kej koji pružaju dovoljno prostora za vožnju.  

Uz Dunav prolazi i biciklistička ruta EuroVelo 6, a idealno, usputno mesto za predah tokom vožnje je Štrand, popularna gradska plaža. U gradu su smeštene nešto lakše biciklističke staze, dok okolina Novog Sada nudi malo veće izazove za aktivnije bicikliste – vožnju kroz Čenej, Futog i Veternik, a samim tim i razgledanje prelepih salaša u okolini Novog Sada.   

Sve ovo upućuje na to da Novi Sad nudi nešto čistiji vazduh i zdravije životno okruženje u odnosu na Beograd, kao i da Novosađani rado biraju pešačenje i bicikle kako bi očuvali svoju životnu sredinu.

Rasterećen gradski prevoz 

Ako ipak poželite da koristite gradski prevoz, a imate iskustva sa beogradskim, pripremite se na znatno lakše snalaženje i "hvatanje" željenih linija. Manji broj stanovnika, ali i manji broj onih kojima je prevoz uopšte potreban za kretanje po Novom Sadu, pruža mogućnost da gotovo uvek nađete slobodno mesto u prevozu. 

Dopuna karata za gradski prevoz, biranje zone i nedoumica da li ste izabrali pravu – u Novom Sadu ne postoji. Karte se pružaju na pregled vozaču, a to znači da svi ulaze u autobuse na prednja vrata, pružaju vozaču na pregled ili na licu mesta kupuju karte, zatim se smeštaju u srednji i zadnji deo autobusa, a po dolasku na željenu lokaciju prevoz napuštaju kroz srednja ili zadnja vrata. 

 


Na ovaj način Novosađani koriste gradski prevoz i verovali ili ne -
funkcioniše savršeno. Malo je onih koji se "provuku" bez karte, kao i onih koji to uopšte žele da urade. Cena jedne vožnje je oko 60 dinara, što je za 30-ak dinara manje nego u prestonici. 

Novosadski taksi – pristupačne vožnje za sve delove grada

Cena novosadskog taksija za Beograđane je fenomen. U bilo koje doba dana ili noći, taksi će vas od tačke A do tačke B unutar grada izaći svega par stotina dinara. Ako vam kažemo da je u prestonici sam start za noćnu vožnju 200 dinara, pa samim tim i vožnja iz jednog u drugo naselje oko 1000 dinara ili više, verovatno će vas kupiti činjenica da se u Novom Sadu za samo 500 dinara možete provozati kroz čitav grad. 
 

Univerzitetski centar i srpska kulturna prestonica

Univerzitet u Novom Sadu je jedan od glavnih razloga zašto se mladi odlučuju za život u ovom gradu. Jedan je od retkih gradova koji na jednom mestu – u jednom kampusu – okuplja gotovo sve fakultete. Novosadski univerzitet je jedini državni univerzitet u Vojvodini i drugi najveći u celoj Srbiji. 


Osim što je univerzitetski centar čitave Vojvodine, Novi Sad nosi i titulu
kulturne prestonice. Ako se pitate odakle ovom gradu gorepomenuti nadimak srpska Atina, treba znati da je on zaslužen još u 18. i 19. veku, kada je Novi Sad bio središte kulture, politike i društvenog života Srba.  

Danas je Novi Sad grad muzeja, galerija i raznih spomenika kulture, a ujedno je i dom najstarijeg profesionalnog pozorišta Srba – Srpskog narodnog pozorišta, osnovanog 1861. godine. 

Najlepši delovi Novog Sada za život

Šta čini lepo, pa i idealno naselje za život - stvar je subjektivnog doživljaja. Mi ćemo vam predstaviti nekoliko novosadskih naselja koja važe za najugodnija za život, a na vama je da procenite koje od njih se uklapa u vašu viziju savršenog mesta za življenje. 

Novo naselje, Liman i Detelinara broje najviše stanovnika, a ujedno su tri najveća novosadska naselja.  

Novo naselje ili Bistrica gradska ima oko 36.000 stanovnika, a odlikuju ga zelene površine i široki bulevari. Za ovo naselje ćete često čuti da je moderno, da preovladavaju nove, lepe, visoke zgrade, ali da ujedno ima mesta i za parkove, šetališta i sav sadržaj koji je potreban poslovnim ljudima i porodicama sa decom. 

Dve osnovne škole, tržni centri, hotel i sportski centar pružaju dosta mogućnosti za relaksaciju, zabavu i druženje, pa je Novo naselje definitivno jedan od favorita za život u Novom Sadu. 

 

Liman se sastoji od 5 delova, koji su smešteni u jugoistočnom delu grada – na levoj obali Dunava i južnom kraju Bulevara Oslobođenja. Najpoznatiji deo Limana je Univerzitetski grad, a ovom naselju pripada i gradska plaža Štrand, sportsko-trgovački centar Spens, kao i veliki kej idealan za šetnje, rekreaciju i razonodu. 

Detelinara, odnosno Stara i Nova Detelinara zajedno broje oko 30.000 stanovnika. Karakteriše je veliki broj trgovačkih i uslužnih radnji i pijaca, a u ovom naselju postoje i dve osnovne i jedna srednja škola. Detelinara je poznata po fudbalskom stadionu "Novi Sad", šahovskom, kuglaškom i rukometnom klubu. Nekoliko manjih parkova takođe upotpunjava ovaj deo grada. 

Da li ste korak bliže tome da se preselite u Novi Sad? Verujemo da vam se dopalo sve što ste pročitali o drugom najvećem gradu u Srbiji, a ostalo je samo da ga lično posetite i proverite koliko vam naša specifična, ali vrlo lepa novosadska energija odgovara. Verujemo da se nećete pokajati. Vidimo se u Novom Sadu!

Oceni vest:
33
25

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gradjanin sa Detelinare

  pre 977 dana i 22 sata

  Zaboravili ste da pomenete par sitnica na pr.: na Detelinari parkinga ni za lek, ulicom Ilije Bircanina se na pr.vozi ponekad u tri trake, a o zelenilu i "predivnim"parkovima da ne govorimo,jer ih nema.

  Oceni komentar:
  7
  85
 • Aki

  pre 977 dana i 19 sati

  Zaboravili ste reci da su cene stanova duplo skuplje nego u Beogradu. Kao i da vecina studenata ostane bez mesta u studentskom domu jer nema dovoljno mesta. Primorani su na placanje stana. Dok u Beogradu to nije slucaj tamo cak i ne budzetski studenti mogu dobiti mesto u domu.

  Oceni komentar:
  11
  50
 • Sss

  pre 977 dana i 18 sati

  Nekad bio miran grad za zivot.. a danas, pojedini delovi grada, pogotovo prenaseljeno Novo naselje..kao divlji zapad..Od tih divnih ljudi sto su se doselili poslednjih godina, nocima ne spavam. O prljavstini da ne pricam.. a nekad je bio najcistiji grad. Tako da, molim sve koji su dosli u poslednjih 20 god da se vrate odakle su dosli

  Oceni komentar:
  61
  88
 • Sava

  pre 977 dana i 12 sati

  Samo je taksi, duplo jeftiniji u Ns,I nista drugo...ako ste programer, mehanicar, instalater privatni dodjite bilo sta, drugo necete preziveti sa 35do50 hiljada, plate svi drugi troskovi su veci nego, u Bg, a I setnja pored keja smrdi.

  Oceni komentar:
  13
  57
 • Miloš

  pre 977 dana i 10 sati

  Ne dolazte više, ko Boga vas molim, i ovako nas je previše!

  Oceni komentar:
  33
  86
 • Dada

  pre 977 dana i 10 sati

  @Sss
  Evo za vreme korone nema studenata ni dodjosa, pa je Kej bio preprljav. Ne prebacujte molim Vas krivicu na nekog drugog.

  Oceni komentar:
  12
  80
 • Cvika

  pre 977 dana i 7 sati

  Za sve to što pišu o Novom Sadu znajte da je jedna velika laž. Živim slučajno od rođenja u njemu već 45godina i postao je jedna velika "tegla" od grada. Što se tiče šetnje , jeste može da se prepešači , ali šetnja vam izgleda kao u zatvorskom dvorištu , sunce se vidi samo kad je u zenitu a svetlo će se probijati samo iznad glave na naj manje 50 metara. E ako hoćete biciklom onda budite spremni na korenje po stazama , tako da vam je kao po makadamu da se vozite. Zdrave staze popravljaju a izlomljene staze za biciklove ostavljaju nekoj sledećoj vlasti da popravljaju. Kolima vam je tek doživljaj da putujete . Sa jednog kraja grada na drugi , bez sat vremena ne računajte , bez obzira što je to samo dvaipo kilometra. Tako da ko želi da živi ovde nek ni pomišlja da dolazi , osim ako ne dolazi iz New yorka . Grad je postao odvratan i naelektrisam nervoznim ljudima , koji poznaju svoj grad baš kao što je i opisan u tekstu. Ko nezna da je za jednu kuću sagrađena jedna zgrada , od po 50stanova , naj manje , onda nezna kako je grad izgledao , a da ne pričamo o skrnaveti koji se zove kraljev park , namerno malim slovom , gde je na mestu tri kućice sagrađeno 780 stanova. Jer to lepota i autetičnost ?

  Oceni komentar:
  22
  78
 • Danijel

  pre 977 dana i 4 sata

  A nekultura taksista kakose hvale kad dodju egzitaši kakoig deru. Učestala ubistva samoubistva i ranjavanja. Dotrajalost graskih autobusa neuredjenost biciklističkih staza po bulevarima. I to sto na cjelom bulevaru cara lazara nema kanta za otpatke na stajalistima a i ovako ...

  Oceni komentar:
  8
  33
 • Vladimir

  pre 977 dana i 4 sata

  Ovaj sto je sklapo ovsj divni članak o Novome Sadu očigledno nije iz Novoga Sada.

  Oceni komentar:
  11
  44
 • Novosadjanin

  pre 977 dana i 4 sata

  Eh moj Novi Sade...

  Oceni komentar:
  6
  25
 • лаж

  pre 977 dana i 4 sata

  ШТО ЛАЖЕТЕ ПОШТЕН НАРОД СВЕ САМ ДОЂОШ ДО ДОЂОША НИШТА ИМ СВЕТО НИЈЕ ЛАЖЕТЕ ЗА ПРЕВОЗ ШВЕРЦУЈЕМ СЕ ОД КАД ПОСТОЈИ ГСП БЉАК БИЦИКЛИСТИ ВОЗЕ КАО МАНИЈАЦИ И ОПАСНИ СУ ПО БЕЗБЕДНОСТ И ИМАЈУ ПРЕВИШЕ МАЛТЕЗЕРА ТРАВНАТЕ ПОВРШИНЕ ПРЕКРИВЕНЕ ЊИОВИМ КАКАМА хаос

  Oceni komentar:
  25
  24
 • Ns

  pre 977 dana i 3 sata

  Koliko komentara od ljudi punih mrznje, Novi Sad je lepi mesto za zivot i zalim ljude koji zive tu 45 godina i ne znaju gde mogu da prosetaju ili voze bicikl. A ako ti je prvise ljudi ti se slobodno odseli ima salasa po Vojvodini koliko hoces pa gledaj u sunce. Naravno da ubrzani razvitak grada nosi i neke negativne stvari ali to nije presudno. Uglavnom lepo mesto za zivot i slobodno dodjite, turisticki, poslovno ili da bi ste ziveli, svejedno ima ovde i dobrih ljudi i svi ste dobrodosli.

  Oceni komentar:
  23
  60
 • Svasta

  pre 977 dana i 2 sata

  Subotica je najbolji grad za zivot. Koji crni Novi Sad!

  Oceni komentar:
  15
  22
 • Baltazar

  pre 977 dana i 2 sata

  Evo ko je pisao Novi Sad je video samo na slici...

  Oceni komentar:
  12
  25
 • Baltazar

  pre 977 dana i 2 sata

  @cvika
  Ja sam eto slučajno rodjen 5 godina posle tebe u istom gradu, a tu si mi rođeni u roditelji i njihovi roditelji. Sunca ima svugde, apsolutno svugde, ulice, dobar broj njih i dalje imaju drveće i hlad koji to drveće stvara, ako hoćeš da se suncas idi na Kej ili Strand. Bicikli može svugde da se vozi, jeste ima ulica i staza koje treba srediti al neko ko vozi bicikli od marta do oktobra i godišnje predje oko 2000km na istom znam iz iskustva da to što pišeš nije tačno. Vozim kola i opet nije tačno, ako znaš i ako si dovoljno pa ten da zaobidjes bulevar tokom špica onda možeš za 20min da jednog na drugi kraj da dodjes u svakom momentu. Kakve veze ima sto je nesto sagrađeno ako je kvalitetno, problem nije veličina zgrada i broj istih već to što uz malo veće troškove možeš da smanjis broj parking mesta kojih i ovako nema. To je najveći problem u gradu i uvek ce biti.

  Oceni komentar:
  10
  30
 • Insajder

  pre 977 dana i 50 minuta

  Vojvođansku idilu i mirnocu narusavaju Beograđani i njina slicni koji u zadnjih par godina Novi Sad pretvaraju u prestonicu (NE) kulture

  Oceni komentar:
  15
  24
 • Rođoš

  pre 976 dana i 23 sata

  Ja rođen u Novom Sadu, odrastao na Limanima, al nečuh nikad da ih ima 5. Svaka čast novinaru.

  Oceni komentar:
  2
  25
 • zz pop

  pre 976 dana i 22 sata

  Odakle li je autor teksta? Kao prvo, Detelinara i Novo naselje nisu baš prestižne lokacije u gradu, a Liman 5 - NE POSTOJI!!! To su izmislile zemare, bizMismeni koji vam prodaju ili iznajmljuju stanove. Da, to su ti isti koji skrnave grad, bez ikakvog urbanističkog plana.

  Oceni komentar:
  3
  23
 • NS

  pre 976 dana i 21 sat

  Obožavam svoj Novi Sad, ali ne mogu i ne želim da trpim više ovoliku gužvu. Drama već 10 godina. Na Grbavici je postalo pakleno za život. Sa garažom i bez, sa dobrim stanom ili ne. Bežim u prirodu, to je moja ovogodišnja odluka, a ovima koji dolaze želim široko polje, štobisreklo. Nek se širi NS, što da ne, sam' ne znam di će sva ta kanalizacija, poplaviće sve, močvara smo, pesak, Dunav. Izaći će sve jednog dana, uskoro, al' na goore. Košnica da, ali u prirodi, u gradu ne. Zato, ćao.

  Oceni komentar:
  1
  19
 • Miodrag

  pre 976 dana i 18 sati

  Boze ko je ovo pisao?! Liman 5?! (da ne kazem da mi Limanci ozbiljno racunamo samo kec i dvojku ;) ) Ko je ikad rekao 'ljudi koji žive U Novom naselju'? U?! Toliko poredjenja sa Beogradom.... A neuporedivo... Mnogo se ljudi natrpalo poslednjih godina nije prilika za pozivnicu... Volim Novi Sad koliko se god moze voleti jedan (svoj) grad, al ovaj zvezdano-savrseni opis i ovaj tekst su daleko od realnosti.... Tanko

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Nikola

  pre 976 dana i 14 sati

  Ako niste programer ili neki dobar zanatlija u Novom Sadu nećete moći da preživite. U nekim delovima grada komunalije su i do 10.000 din, sve je skupo osim taksija i sedenja u kafićima. Platu veću od 40.000 imaju samo sretnici. Eventualno ako će vam roditelji slati hranu možete da izgurate mesec sa novosadskim realnim.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Sava

  pre 976 dana i 5 sati

  I naravno da su Novosadjani namrgodjeni, jer ih je neko lagao da se ovde super zivi I da ima para a sad jedva sastavljaju kraj, sa krajem, a svoja velika imanja na selima prodali zarad komfornih garsonjera, a troskovi veliki a plate male e zato je, takva atmosfera u gradu.u zdravlje i, svako dobro

  Oceni komentar:
  5
  8
 • stane

  pre 975 dana i 23 sata

  Od svoje rane mladosti sam u NS pa ga se sećam samo po lepom, i stvarno je bilo predivno, Mrca, korzo, tetka Mica lovica, Janika Balaš, čika Tugomir, Štrand, Ribarac i da ne nabrajam dalje za nezaborav i da se priča unucima. Ali onda počeše urbaizmom da se bave Maja, Aleksandar, Mirović, Jeftić takođe da dalje ne nabrajam, puneći džepove na konto što su stvarali naši preci a i mi. Tu je krivica naše generacije što na veme ne sprečišmo to, pa utom stiže Vučić i njegova bratija sve zajedno sa Galensom. Eto i planirani park između Novog naselja i Detelinare pretvoriše u zonu za spavanje bez parkinga bez obzira što je grad ispod minimumu za standard gradova po zelenilu, Zato ne krivimo te ljude koji se doseliše u zadnje vreme jer je grad još uvek humaniji za život od Beograda već krivimo sami sebe što dozvolišmo to što nam uradiše naši sugrađani.

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Deda

  pre 975 dana i 15 sati

  Oni koji kukaju kako na detelinari i grbavici nema parkinga, samo ne znaju gde da ga traze, za detelinaru probajte nekad Veselina Masleše, Dr Djordja Joanovića ili Stevana Mokranjca, a za grbavicu imate Braće Ribnikar, Trg Komenskog, Vojvode Knićanina ili Ljermontovu, na koju god od ovih lokacija odem uvek nađem više parking mesta, a to vam je gde god da ste na detelinari ili grbavici maksimum 5 minuta hoda.

  Oceni komentar:
  6
  2
 • Volim novi sad

  pre 975 dana i 10 sati

  Daleko je bolje i humanije živeti u Novom Sadu nego u Beogradu. Šteta što nije pošteđen gradjevinske ekspanzije ali i proed toga nudi mirniji i ispunjeniji život. Moj favori je Novo Naselje ali ni Limani nisu loši, Grbavica, Detelinara, moje naselje Satelit (o Satelitu možete pročitati lep tekst http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Satelit-postaje-atraktivno-naselje-kupcima-nekretnina-72.html). Gde god odabrali da živite biće vam dobro, možda je malo lokal patriotski ali tako se osećam

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Caca

  pre 974 dana i 22 sata

  Kako za koga...Nekome je dobro, a nekome bas i nije...Ne preterujte sa hvalom...Nije sve bas tako ruzicasto...

  Oceni komentar:
  1
  3