Šta treba jesti u toku velikih vrućina

Šta treba jesti u toku velikih vrućina

Kada su velike vrućine, mnogo se znojimo i gubimo tečnost i neophodne vitamine i minerale, pa ih zato treba nadoknaditi tečnom hranom, prirodnim sokovima i sočnim voćem i povrćem.

Topla supa nam nadoknađuje tečnost i minerale neophodne svakom organizmu.

Sveže voće i povrće su pravi izvori tečnosti i zdravlja za organizam pri velikim vrućinama. Preporučujemo: breskve, jabuke, maline, kupine, kruške, šljive, dinje, lubenice, paradajz, krastavac i papriku.

Lubenica, dinja i krastavac
U toku leta, lubenice, dinje i krastavci najpristupačniji su i zbog cene i ponude jer ih ima na našim pijacama i u prodavnicama. Neupućeni smatraju da pomenuto voće i povrće ima samo vodu u sebi, a malo korisnih sastojaka, što je očigledna zabluda.
Lubenice, dinje i krastavci sadrže dosta vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka za organizam a da su pored toga i veoma lekoviti, tako da pomažu i pri velikim vrućinama i protiv mnogih bolesti.               Ono što je najvažnije, u toku velikih vrućina oni nam nadoknađuju neophodne sastojke, a pomažu i kada su u pitanju: umor, iscrpljenost, malaksalost, dehidracija, sunčanica, depresija...

Šta izbegavati od hrane i pića?

Kada su visoke temperature, treba izbegavati jaku, masnu i kaloričnu hranu kao i mesne prerađevine. Jaka i visokokalorična hrana samo umara organizam i treba mu napor da svari kaloričnu hranu na vrućini.
Kada pritisnu vrućine, izbegavajte alkoholne napitke i energetska pića. Iako nam se čini da nam pomažu, ne treba preterivati sa pivom, kafom i gaziranim napicima. Ipak su najbolji prirodni sokovi, topao čaj i limunada.

Izvor: krstarica.com

Savetujemo vam za okrepljenje sledeću salatu koja može biti sastavni deo obroka, samostalna užina, ili čak samostalni obrok:
Salata sa svežim seckanim: paradajzom, paprikom, krastavcem, sitnim sirom, prelivom od maslinovog ulja, malo soli, suvim ili svežim bosiljkomk (crni luk po izboru). 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan