Šta učiniti da onlajn kupovina ne pođe naopako

Šta učiniti da onlajn kupovina ne pođe naopako

Sve više građana Srbije kupuje preko interneta, a ovim načinom pazara štedi se vreme, a često i novac.

Međutim, onlajn kupovina otvara vrata i mnogima koji su spremni da obmanu i, neretko, prevare kupca.

Da je tako svedoči i to što, uz rast internet kupovine, raste i broj pritužbi potrošača, ukazuju iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije i ističu da prikom ovakvog načina kupovine treba biti veoma obazriv jer je mnogo trgovaca na internetu koji rade na crno, upozorava "Dnevnik".

Nelegalne trgovce na interenetu nije uvek lako prepoznati jer često imaju privlačnu reklamu, pa potencijalni kupci zaborave na sigurnost kupovine. Iako, naravno, nije svaka prodaja koju preko interneta nude neregistrovani trgovci obmana ili prevara, treba biti jako oprezan jer se može desiti da roba ne stigne ili da ne bude dostavljena ona koja je naručena, da umesto originala stigne falsifikat... I tada slede pritužbe nekom od udruženja za zaštitu potrošača, ali kasno...

Potrošači se najčešće žale da kada im roba ne odgovara ne mogu da dobiju povrat novca ili ne mogu da je zamene – kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije i dodaje

Bilo je pritužbi da stiže oštećena roba, a neretko se uopšte ne može stupiti u kontakt s prodavcem te da su, ukoliko su kupili robu preko društvenih mreža, blokirani. U tim slučajevima potrošač jedino individualno može da tuži onoga ko ga je oštetio, ukoliko uopšte može da ga identifikuje jer se često pokaže da su i imena i firme lažne.

Po rečima pravnog savetnika u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marka Dragića, oni koji kupuju preko interneta treba da znaju da ih Zakon o zaštiti potošača štiti samo u slučaju kada kupuju od registrovanih trgovaca. On ukazuje da potrošači sami mogu da provere trgovca tako što će pogledati podatke poput naziva firme, matičnog broja, adrese ili proveriti prodavca na sajtu APR-a.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan