Šta ukazuju da imate manjak D vitamina u organizmu?

Šta ukazuju da imate manjak D vitamina u organizmu?

Milijardu ljudi u svetu pati od nedostatka vitamina D – ako izbegavate izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica, moguće je da ste i vi deo tog velikog broja.

Vitamin D čini grupa od sedam vitamina koji se sintetizuju u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima. Može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mleka i mlečnim proizvodima, žumancetu i pečurkama. 

Prosečnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno od pet do 10 mikrograma, što je izuzetno mala količina. Međutim, ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili zatvorenoj prostoriji, a izbegavate pomenute proteine ili suplemente, moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pate od manjka tog vitamina.

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u telu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i poboljšava mišićni tonus.

U istraživanju koje je sprovela Škola za javno zdravlje Univerziteta Harvard ukazano je na simptome koji otkrivaju da li imate manjak vitamina D u organizmu:

Česti prelomi kostiju

Organizam prestaje da stvara koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze. Zbog toga ne čudi što su osobe sa manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju, nego one koje u organizmu imaju odgovarajuće količine.

Bol u kostima

Suptilan, ali stalno prisutan bol u kostima i zglobovima može biti posledica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za taj neprijatan osećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Ako sumnjate na ovo drugo, trebalo bi da proverite pravo stanje, koje će vam otkriti krvna slika.

Loše raspoloženje

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci veruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod ljudi.

Preterano znojenje

Preterano znojenje ima brojne uzroke, a jedan je od njih i manjak ove važne supstance u ljudskom organizmu. Ako vam se lice "sjaji" od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je telo u mirovanju, nalazite se u umereno ohlađenom okruženju, a telesna temperatura nije viša od 37 stepeni Celzijusovih, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

Slabost i umor

Ako se osećate umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmočasovnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tela nije zaduženo samo gvožđe, već i ovaj vitamin, koji povećava kontrolu mišića.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • stevan moldvaj

  pre 440 dana i 2 sata

  mislim da moja supruga ima sve ove simptone koje ste naveli cim se probudi sve cu ovo da joj predocim ona i ja skolovani smo ali zatne obracamo sto nam telo govor oglusujemo se ono zvoni i moli a mi dalje ne obracamo paznju dadapista

  Oceni komentar:
  1
  0
klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje bez vode jkp novosadska toplana servisne informacije javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad gradsko groblje elektrovojvodina detelinara nevreme horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod bez struje bebe betanija Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje novosadsko porodilište isključenje vode novosađani raspored sahrana novi sad horoskop vlada srbije jkp lisje matičar novi sad