Šta ukazuju da imate manjak D vitamina u organizmu?

Šta ukazuju da imate manjak D vitamina u organizmu?

Milijardu ljudi u svetu pati od nedostatka vitamina D – ako izbegavate izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica, moguće je da ste i vi deo tog velikog broja.

Vitamin D čini grupa od sedam vitamina koji se sintetizuju u koži pod uticajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zracima. Može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mleka i mlečnim proizvodima, žumancetu i pečurkama. 

Prosečnoj odrasloj osobi dnevno je potrebno od pet do 10 mikrograma, što je izuzetno mala količina. Međutim, ako ste osoba koja većinu dana provodi u kancelariji ili zatvorenoj prostoriji, a izbegavate pomenute proteine ili suplemente, moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koji pate od manjka tog vitamina.

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcijuma u telu, doprinosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i poboljšava mišićni tonus.

U istraživanju koje je sprovela Škola za javno zdravlje Univerziteta Harvard ukazano je na simptome koji otkrivaju da li imate manjak vitamina D u organizmu:

Česti prelomi kostiju

Organizam prestaje da stvara koštanu masu oko 30. godine života, a manjak vitamina D ubrzaće i pogoršati simptome osteoporoze. Zbog toga ne čudi što su osobe sa manjkom vitamina D sklonije prelomima kostiju, nego one koje u organizmu imaju odgovarajuće količine.

Bol u kostima

Suptilan, ali stalno prisutan bol u kostima i zglobovima može biti posledica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. Za taj neprijatan osećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Ako sumnjate na ovo drugo, trebalo bi da proverite pravo stanje, koje će vam otkriti krvna slika.

Loše raspoloženje

Klinička depresija u većini slučajeva direktno je povezana i sa manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci veruju da nedostatak vitamina D utiče na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod ljudi.

Preterano znojenje

Preterano znojenje ima brojne uzroke, a jedan je od njih i manjak ove važne supstance u ljudskom organizmu. Ako vam se lice "sjaji" od velike količine znoja koji lučite čak i kada vam je telo u mirovanju, nalazite se u umereno ohlađenom okruženju, a telesna temperatura nije viša od 37 stepeni Celzijusovih, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

Slabost i umor

Ako se osećate umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmočasovnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tela nije zaduženo samo gvožđe, već i ovaj vitamin, koji povećava kontrolu mišića.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • stevan moldvaj

  pre 505 dana i 15 sati

  mislim da moja supruga ima sve ove simptone koje ste naveli cim se probudi sve cu ovo da joj predocim ona i ja skolovani smo ali zatne obracamo sto nam telo govor oglusujemo se ono zvoni i moli a mi dalje ne obracamo paznju dadapista

  Oceni komentar:
  1
  0
OK Vojvodina gradsko groblje lisje elektrovojvodina servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja almaško groblje groblje Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje novorođenčad isključenja struje bez vode bebe hrana JKP Vodovod i kanalizacija betanija raspored sahrana novi sad Spens havarija na vodovodu servisne informacije vremenska prognoza štrand novosadsko porodilište sahrane novi sad sahrane radosne vesti opens 2019 opens distrikt bez struje