Šta uraditi sa kuhinjskim uljem nakon upotrebe?

Šta uraditi sa kuhinjskim uljem nakon upotrebe?

Većini građana je najlakše da ulje, nakon korišćenja, bace u kuhinjsku sudoperu ili u wc šolju.

Međutim, to je najveća greška koju možemo učiniti. Jedna litra ulja zagadi skoro milion litara čiste vode, a to je količina vode koju prosečan čovek upotrebi za punih 14 godina. Osim toga, može da dođe i do začepljenja odvoda i da napravite sebi velik problem.

Jedna od stvari možemo učiniti sa upotrebljenim uljem jeste da ga iscedimo u plastičnu flašu, čvrsto je zatvorimo i bacimo u smeće, piše Nova.rs.

Sensa.mondo.rs dodaje da obavezno prvo ostavite da se ulje ohladi da se ne biste opekli prilikom presipanja. Takođe, izaberite posudu koja veličinom odgovara količini masnoće – nemojte bacati višak plastike za malo ulja na dnu boce. Isti savet važi i za masnoću koja je nastala kao proizvod pečenja nekih većih komada mesa.

Ukoliko je količina upotrebljenog ulja mala i nije neophodno da presipate u flašicu, jednostavno tiganj obrišite ubrusom i bacite ga u smeće.

Najbolje rešenje je, naravno, reciklaža, a u našem gradu postoje firme koje skupljaju ovu vrstu otpada i nakon toga je koriste za proizvodnju biodizela. Ekološki aktivista Saša Rajkov je još davne 2014. godine na Fejsbuku savetovao šta treba uraditi sa iskorišćenim uljem, a kako je naveo, u obzir dolazi i mast. On je naveo firme koje su se tada bavile ovim poslom, a pretragom na internetu, lako možete naći onu koja vam najviše odgovara.


Podsećamo i da je restoranima zabranjeno da ovu vrstu otpada bacaju u kontejnere.

Čuvajmo našu okolinu i planetu, da bi i ona čuvala nas.

Izvori: Nova.rsSensa.mondo.rs, mojnovisad.rs

Oceni vest:
16
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zajbi

  pre 356 dana i 14 sati

  Baciti?

  Oceni komentar:
  1
  3