Šta utiče na povećan apetit u večernjim satima?

Šta utiče na povećan apetit u večernjim satima?

Ako ste jedna od onih osoba koje se za frižider češće "hvataju" nego za bilo šta drugo, za ovu naviku slobodno možete da okrivite "hormon gladi", ako se može verovati naučnicima.

Istraživači su ustanovili da u večernjim satima dolazi do promene nivoa hormona, što utiče na apetit i zbog čega može doći do prejedanja, prenosi portal B92.

Stres i predispozicija za gojenjem povećavaju glad u večernjim časovima, a jedan od saveta naučnika glasi: "Jedite ranije".

Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Džonsa Hopkinsa u Baltimoru i sa Univerziteta medicine u Njujorku, objavljena je u časopisu International Journal of Obesity.

U istraživanju su učestvovale 32 osobe prekomerne težine između 18 i 50 godina.

Polovina ispitanika imala je poremećaj u ishrani, koji se definiše kao nekontrolisano prejedanje i koje dovodi do povećanja težine.

Od svakog ispitanika je traženo da učestvuje u dva eksperimenta. U prvom se zahtevalo da osam sati ne unose nikakvu hranu da bi nakon toga, u 9 ujutru, dobili "tečni obrok“ koji je podrazumevao 608 kalorija.

U drugom eksperimentu traženo je isto, ali su "tečni obrok" dobijali u 16 časova.

Oko 130 minuta nakon svakog obroka učesnici su podvrgnuti testiranju stresa. Morali su u ruci dva minuta da drže kofu hladne vode dok su beležene njihove facijalne ekspresije.

Ispitanicima su nuđeni hrana i piće, što je podrazumevalo picu, kolače, čips, slatkiše i vodu 30 minuta nakon početka testiranja.

Njima su takođe uzimani uzorci krvi koji su pratili hormon stresa, kortizol, kao i "hormon gladi" grelin i peptidni hormon.

Takođe je od njih pre svakog eksperimenta traženo da navedu nivo gladi i sitosti. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi kako koji deo dana utiče na apetit i da li stres ima ikakav uticaj.

Rezultati su pokazali da su ispitanici osećali veću glad uveče. Utvrđeno je da je nivo grelina, koji stimuliše apetit, veći nakon konzumiranja popodnevnog obroka nego posle jutarnjeg, dok je nivo peptidnog hormona, koji smanjuje apetit, niži.

Takođe, stres ima veći uticaj na grelin u večernjim časovima. Kao konačan zaključak, istraživači su naveli da će do prejedanja najverovatnije doći u večernjim satima zbog promena koje nastaju kod hormona gladi na koje utiče i stres.

Ipak, postoji nešto što možemo učiniti kako ne bismo podlegli večernjem iskušenju.

Samim tim što ovo znamo, možemo nešto preduzeti da smanjimo rizik od prejedanja tako što ćemo obrok ranije uzimati ili pronaći alternativni način da se izborimo sa stresom – istakla je rukovoditeljka studije Suzan Karnel.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Fredi Frik

  pre 658 dana i 23 sata

  Stimulator apetita!

  Oceni komentar:
  0
  1
dnevni horoskop novorođenčad bez vode srpska pravoslavna crkva Isključenje struje Dom zdravlja Novi Sad servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana isključenje vode isključenja struje horoskop bez grejanja novosađani raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskopski znaci novosadsko porodilište bebe jkp lisje Dom zdravlja klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija Republički hidrometeorološki zavod isključenje grejanja betanija sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija policija raspored sahrana i ispraćaja bez struje