Šta vam je potrebno ako planirate da putujete van Srbije za nastupajuće praznike

Šta vam je potrebno ako planirate da putujete van Srbije za nastupajuće praznike

Pre gotovo mesec dana rasprodati su svi aranžmani za najpopularnije planine u Srbiji pa, iako su cene skuplje, teško da ćete za Uskrs i Prvi maj naći slobodan smeštaj na Zlatiboru, Kopaoniku i Divčibarama.

Takođe, rasprodati su hoteli i apartmani i za Tursku. Ipak, ukoliko niste odustali od putovanja evo u koju zemlju možete da uđete bez PCR-a, a u kojoj morate da pokažete ovaj test.

Na samom početku, trebalo bi dobro da razmislimo da li su međunarodna i daleka putovanja dobra ideja. Zdravstveni rizici su jasni, pojavile su se nove varijante virusa i sve zemlje mogu promeniti svoja pravila i epidemiološke mere u bilo kom trenutku, upozorava Noizz.

Ovo su zemlje koje su za sada "otvorene" za međunarodne turiste, a interesantne su, što zbog blizine, što zbog duge tradicije posećivanja:

Albanija

Smeštena na Jadranskom, ali i na Jonskom moru, trenutno je otvorena za turiste, nije neophodno da poseduju negativan test i nema karantina, piše Tumagazin.

Hrvatska

Hrvatska je ponovo otvorena za turiste, ali su zahtevi za ulazak dosta strogi i zavise, pre svega, od zemlje iz koje putnici dolaze.

Neophodan je negativan rezultat PCR testa, ne sme biti stariji od 48 sati ili se može odmah po dolasku uraditi. U tom slučaju, neophodna je samoizolacija do dobijanja rezultata testa, a neophodno je imati i dokaz o unapred plaćenom smeštaju u celosti, što takođe zavisi od toga odakle dolaze turisti, saznaje noizz.rs.


Bosna i Hercegovina

Putnici mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu, sa negativnim rezultatom PCR testa, starim ne više od 48 sati.

Egipat

Putnici u Egipat treba da ponesu negativan rezultat PCR testa, koji ne sme biti stariji od 72 sata pre dolaska u zemlju. Međutim, putnicima koji dolaze iz Japana, Kine, Tajlanda, Severne Amerike, Južne Amerike, Kanade, Londona, Pariza i Frankfurta, dopušten je ulazak u zemlju sa testom koji nije stariji od 96 sati, zbog dugih putovanja.

Crna Gora

Ova balkanska država dopušta ulazak putnicima koji imaju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata po dolasku, pozitivan rezultat na antitela ili, pak, dokaz o drugoj dozi vakcine primljenoj najmanje sedam dana pre dolaska.

Građani Srbije su izuzetak ovim pravilima.

Severna Makedonija

Severna Makedonija je otvorena, nije potrebno imati bilo kakve testove, odnosno rezultate.

Tunis

Tunis je otvoren za međunarodne putnike, a za ulazak je potreban negativan rezultat PCR testa star najviše 72 sata pre početka putovanja. Takođe, neophodno je provesti pet dana u izolaciji, nakon čega treba uraditi i drugi test.


Turska

Za Tursku je potrebno da putnici imaju negativan rezultat PCR testa, star najviše 72 sata pre dolaska. Međunarodni putnici moraju da popune obrazac za prijavu i pripreme se za proveru simptoma korona virusa.

OVDE pročitajte kako izgleda "eksperimentalna turistička sezona" u Grčkoj.

Izvor: Noizz

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan