Šta vas sve očekuje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji počinje u subotu

Šta vas sve očekuje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji počinje u subotu

Na Novosadskom sajmu od subote 14. do petka 20. maja biće održan 83. Međunarodni poljoprivredni sajam i na njemu će se predstaviti preko 1500 izlagača iz 60 zemalja sveta.

Poljoprivredna mehanizacija će se prodavati po najpovoljnijim kreditima do sada, a rad mašina će biti svakodnevno demonstriran na Agropoligonu. Najsrećniji posetilac sa kupljenom ulaznicom osvojiće traktor „belarus 422“ (poklon Agropanonke), rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Pored tog traktora, generalni sponzor Poljoprivrednog sajma, kompanija Generali osiguranje Srbija, poklanja jedan traktor "deutz fahr agrolux" korisniku osiguranja te kompanije čije ime bude izvučeno poslednjeg dana Sajma.  

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izjavio je da je ovogodišnja manifestacija za 10 odsto jača po obimu i finansijski od prošlogodišnje što govori o velikom interesovanju izlagača. Takođe je izjavio da je poziv da otvori sajam upućen premijeru Srbije, ali da potvrda o tome iz Vlade još nije stigla.

- Ove godine će se preko 30 kineskih kompanija predstaviti sa svojim najboljim brendovima. Posetiocima će biti prezentovani vrhunski proizvodi iz te zemlje u okviru izložbe „Premium brends from China“ koji će se nalaziti u Hali 4 i trajaće od ponedeljka 16. do četvrtka 19. maja. Na sajmu će biti izloženo i 1500 mašina za mehanizaciju a na Nacionalnoj izložbi stoke preko 1300 domaćih grla. Posebna atrakcija biće bik težak 2 tone koji stiže iz okoline Ćuprije. U subotu će biti organizovano takmičenje konja u preskakanju prepona a u nedelju će biti vožnja  zaprega. Dan stočara će biti 19. maja  – rekao je Cvetković.

Preme rečima Danila Golubovića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, ovogodišnji poljoprivredni sajam opravdaće očekivanje stručnjaka.

Đovani Mafoda, direktor ICE (Italijanska agencija za spoljnu trgovinu u Beogradu) kazao je okupljenim novinarima da je Italija zemlja partner 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

- U Hali 1 predstaviće se 16 kompanija iz Italije iz različitih sektora poljoprivredne industrije, od proizvodnje preko prerade, ali i grane vezane za otpad ili ostatke od poljoprivrede. Predviđeni su i stručni programi kao što su izlaganja italijanskih stručnjaka iz oblasti organske proizvodnje i sertifikacije poljoprivrednih mašina – rekao je Mafoda.

Leonid Babić, direktor Regionalnog centra Vojvodina kompanije „Generali osiguranje Srbija“, inače generalnog sponzora poljoprivrednog sajama, izjavio je da se obuhvata osiguranje useva u Srbiji 10 do 15 odsto što je značajno povećanje. Ova kompanija će na sajmu nuditi premijum osiguranje životinja i osiguranje od suše, kao  i osiguranje od gubitka prihoda.

Dragoljub Švonja, generalni direktor Agropanonke i predstavnik Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, rekao je da će na Sajmu biti predstavljeni najbolji svetski brendovi.

- Ove godine ćemo imati i najbolje uslove kreditiranja pojoprivredne mehanizacije. Kreditne stavke 1 do 3 odsto za 3 godine kreditiranja, devizna klauzula 1.25 odsto, a za 4 godine 2,20 odsto, a za 5 godina 2.6 odsto – izjavio je Švonja.

Cena ulaznica za 83. međunarodni poljoprivredni sajam biće 500 dinara za pojedinačnu ulaznicu, za kolektivne (grupa od minimum 15 ljudi) 350, dok kolektivne posete učenika i studenata, penzioneri i deca od 7 do 12 godina plaćaju 200 dinara. U nedelju 15 maja biće organizovan porodični dan, kada će cela porodica, sa decom do 16 godina, moći ući na sajam sa kupovinom jedne ulaznice za 500 dinara.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan