Šta znače oznake na odeći na koje posebno treba obratiti pažnju

Šta znače oznake na odeći na koje posebno treba obratiti pažnju

Prve dve stvari koju skoro svi urade kada kupe novi odevni komad je sečenje ili skidanje kartice na kojoj je oznaka veličine, a potom sečenje unutrašnjih etiketa koje ne treba zanemariti jer je na njima označeno kako pravilno održavati kupljenu garderobu kako bi što duže trajala.

Na tim etiketama nalaze se univerzalni simboli koji označavaju određenu radnju i postupak za održavanje odeće.

Jedan od uobičajenih simbola koji se može pronaći na svakoj etiketi od odeće je obični krug, koji je oznaka za hemijsko čišćenje. Krug dolazi u tri varijante, a evo što svaka od njih znači:

 krug sa slovom P znači da se taj komad odeće može se samo hemijski čistiti

• krug sa slovom F znači normalno hemijsko čišćenje samo s naftnim rastvaračima

• precrtan krug je oznaka da taj komad odeće ne bi trebalo hemijski čistiti

 prazan krug je oznaka da garderoba sme da se ubaci u mašinu za sušenje

Takođe treba obratiti pažnju na precrtani trougao koji je upozorenje da garderoba ne sme da se izbeljuje, ali ako u trouglu piše "CL" to znači da odeća sme da se izbeljuje sa proizvodima na bazi hlora.

"Koritanca" sa vodom su napomena na kojoj temperaturi sme da se pere odeća i da li je odeća pogodna za pranje u mašini ili je najbolje oprati "na ruke".

Simbol pegle je naznaka na kojoj temperaturi sme da se pegla veš, ako na simbolu ima samo jedna tačka – maksimalna preporučena je u tom slučaju 110 bez pare, sa dve tačke 150 stepeni, a sa tri 200. Precrtani simbol pegle znači da nije preporučeno peglanje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan