Šta znači "švajcarska formula" i koliko će vam se povećati penzija?

Šta znači "švajcarska formula" i koliko će vam se povećati penzija?

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli.

Od Nove godine penzije 1,7 miliona penzionera će se usklađivati dvaput godišnje, i to 50 odsto prema stopi inflacije i 50 odsto prema rastu zarada. Ako se sadašnji parametri uzmu u obzir, to povećanje iznosi oko pet procenata.

Inače, penzije su tako obračunavane od 2003. do 2006. godine, kada je to ukinuto na insistiranje Svetske banke i MMF-a.

– Ako je penzija 40.000 dinara, ne očekuje se da će inflacija u 2020. biti veća od dva procenta, a planirani rast zarada je 10 odsto, to je 12 odsto, pa je prvo usklađivanje 50 odsto, odnosno šest procenata. Šest odsto na 40.000 je 2.400 dinara, pa bi drugo usklađivanje bilo na 42.400, to bi iznosilo 2.544 dinara, dakle efekat na godišnjem nivou za tu penziju bio bi oko 5.000 dinara – objašnjava za Prvu TV Jelena Kočović, profesorka ekonomskog fakulteta.

Detaljnije objašnjenje poslušajte u video-prilogu na sajtu b92.net.

Oceni vest:
6
11

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 316 dana i 8 sati

  Od 1. januara eko-taksa 1200 dinara po domacinstvu.
  Zivelo povecanje.

  Oceni komentar:
  4
  13
 • Jasmina

  pre 316 dana i 5 sati

  Žalosno što se priča samo o velikim penzijama. Šta je sa penzioneri a koji su na ivici svake egzistencije...

  Oceni komentar:
  3
  16
 • Nina

  pre 316 dana i 5 sati

  To povećanje će biti:ludo radovanje. A i da bude, to znači: skuplja hrana, skuplje dadzbine. I to mu dođe, iz šupljeg u prazno.

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Dragana

  pre 316 dana i 3 sata

  Ne vidim nikakvo povećanje,nego samo dadzbine sve novije i novije,sada imamo i izmišljenu eko taksu,čude se zašto mladi odlaze,pa gde da žive,ovo ti je KADIJA TI DAJE,KADIJA TI UZIMA

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Dragana

  pre 316 dana i 3 sata

  Truc,truc,sipanje vode u izbusenu kantu

  Oceni komentar:
  1
  11
 • jovo

  pre 54 dana i 11 sati

  Gospodo,
  Ako smo zemlja pravde, zasto ne primenite sistem iz FBiH kojim bi se najnize penzije povecavale u znacajnijoj meri, a najvise ne bi uopstre rasle? U nasim uslovima ovaj sistem povecanja je teska nepravda buduci da ljudi sa najnizim penzijama ne mogu da prezive, a ovi sa najvisim mogu sebi priustiti sve! Ako to nije moguce po zakonu o penzijama uredite to uredbom, a ovaj nepravedni zakon o penzijama pod hitno menjajte. Ako pogledate povecanja penzija, ta anomalija dolazi jos vise do izrazaja. A sta radi sindikat penzionera? Cuti! Taj sindikat je ziva nakarada i nikome, a pogotovu ovima ugrozenima je samo balasti nicemu ne sluzi! Moj komentar je glas vapijuceg u pustinji, jer ko ima dajete mu jos, a ko nema uzimate mu i ono sto je imao. I ima li ijedna institucija u ovoj drzavi da se ovim pozabavi?
  Samo nastavite, aferim!

  Oceni komentar:
  0
  0