STANOVNICI NOVOG NASELJA: Ko planira grad – JP "Urbanizam" ili privatni investitor?

STANOVNICI NOVOG NASELJA: Ko planira grad – JP "Urbanizam" ili privatni investitor?

Nedavno smo pisali o Planu detaljne regulacije za prostor južno od produžetka Bulevara Jovana Dučića odnosno novom konceptualnom planu koji je vraćen na ponovnu razradu "u skladu sa novim zahtevima i potrebama korisnika prostora".

Stanovnici Novog naselja su ukazali da taj novi plan briše sportski park površine jednog hektara i pojas visokog zelenila površine oko 0,2 ha, a umesto njih je dozvoljena gradnja dodatnog stambenog objekta spratnosti P+ 9. Burna reakcija javnosti primorala je i "Galens" da se oglasi jer je ova kompanija vlasnik oko 2/3 ukupne površine parcele, ali i zemljišta preko puta. Oni su ustvrdili da će preko puta parka u nestajanju po izmenama planova graditi sportski centar na površini od tri hektara, što će biti jedinstveno mesto u Srbiji. A, tu je zapravo predviđen javni park sa 70 odsto zelenila i 20 posto sportskog sadržaja, a nikako komercijalni centar.To saopštenje je građane dodatno zabrinulo. Stanovnici, ne samo Novog naselja se s pravom pitaju: kako "Galens" može da planira izgradnju na parcelama koje su i dalje u vlasništvu Grada? Da li se planska dokumentacija usklađuje sa apetitima investitora? Ko zapravo planira grad, kad je JP "Urbanizam" izradio urbanistički projekat 2018. godine koji uopšte ne liči na planove "Galensa" za ovaj potez?

 

Rani javni uvid je nedavno završen. Građani su probali da progovore i iskažu svoj, javni interes kako bi sačuvali ranije planirani park od jednog hektara. Uložena je opširna primedba sa sedam tačaka koje se tiču iznesenih izmena, a potpisnici su 14 stambenih zajednica koje se nalaze na samoj granici obuhvata plana, Društvo arhitekata Novog Sada i Urbanistička straža. Predat je i nemali broj individualnih primedbi. Rani javni uvid predstavlja izlaganje koncepta plana koji se tek treba razraditi i daje uvid u nameru urbanista. Nema komisije koja usvaja ili odbacuje primedbe na ranom javnom uvidu, ali one moraju biti uzete u razmatranje.


Smatramo da smo jasno i argumentovano izrazili svoje neslaganje sa izmenamana i da imamo puni legitimitet da tražimo njihovo korigovanje, s obzirom da je u pitanju planiranje našeg životnog okruženja. Gde je tu interes nas koji smo grad u stvari? Urbanisti konačno moraju da preuzmu odgovornost i da rade u skladu sa javnim interesom. Mi smo se organizovali, skupljamo potpise, uložili smo primedbe, ali oni bi morali da znaju šta je naš interes i bez toga jer ih mi plaćamo. Ako su slučajno to zaboravili. Neće biti lako braniti ovu livadu od predimenzionisanog betonskog mravinjaka koji guta sve i to ovde, na periferiji jedine preostale oaze porodičnog života. I ova priča bi ostala neopažena da nismo reagovali. Uopšte, malo ljudi zna šta je planirano na tom potezu, a najlakše je građanima uzeti ono za šta nisu ni znali da imaju – poručuje jedan od stanovnika Novog naselja, podnosilac primedbe na novi konceptualni plan.Jedna od primedbi je i traženje da se na delu površine starog rasadnika JKP "Gradsko zelenilo", formira park odnosno šuma na koju bi se presadilo drveće sa površine gde se planira Regionalni centar za vanredne situacije. Na taj način bi se trajno valorizovao višedecenijski rad rasadnika, umesto da bude sravnjen bagerima. Građani se pitaju, šta njima znači upiranje prsta u onoga ko je kupio parcele? Valjda postoje institucije u čijoj ruci je penkalo kojim se piše šta sme da se gradi?

Ova priča se ne vrti oko investitora koji pravi zasede kupujući neprofitabilno zemljište čekajući promene planova koje mu omogućavaju enorman profit. To je rep problema. Vrti se oko činjenice da se ti planovi baš tako i menjaju. Njih menjaju naše institucije. I ja kao građanin zaista želim da čujem od institucija kojim argumentom su se vodili gradski urbanisti kada su odlučili da je devet spratova primereno lokaciji na periferiji grada kojom dominiraju četvorospratnice. Pritom se ovaj potez naslanja na zonu porodičnog stanovanja u Veterniku. Koji argument je da je na ovom lokalitetu potrebnija devetospratnica nego hektar javne površine za sport i rekreaciju? Kojim argumentom smatraju da je 7% zelenila zadovoljavajuća norma stambene zone na periferiji grada? Kada se naprave planovi loši po građane investitor udari svoj betonski pečat i ode, a mi ostanemo doživotni taoci tih rešenja – zaključio je naš sagovornik.


Autor: Dejan Ignjić

Oceni vest:
26
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosadjanka

  pre 926 dana i 20 sati

  Investitore zabole za dobrobit grada i svih nas. Većina ni ne živi u Srbiji, deca im po Engleskoj i Švajcarskoj, šta ih briga za ekologiju Srbije? Bitno je zgrnuti lovu na račun ekologije, vazduha i zelenila domovine a nas koji živimo ovde ko šiša (ne smem da upotrebim drugi izraz)! One koje krivim su svi u Urbanizmu grada! Vi iz urbanizma ste najveći zlotvori i uništitelji ovog grada i svih nas! Vi čak i živite ovde i deca vam ovde idu u škole i svesno, za neku šaku para, prihvatate planove za koje znate da će nam svima naškoditi na dugo dugo vremena i možda napraviti nepopravljivu štetu. Razumem da neki kapitalistićki bogati izmet hoće što više para, to je standard, ali ovi koji rade u Urbanizmu, koje mi plaćamo porezom od naših para, koji žive ovde i koji svesno uzimaju neki jadni novac koji će im trajati mesec-dva da bi uništili ostatak zelenila u gradu, naš jedini nacionalni park (RIP Fruška gora), porušili istorijske zgrade i svo drveće, e njima ne treba oprostiti. KAo građani imali bi pravo da tražimo smenu ovih koji rade u korist svog džepa i u korist tajkuna a da pri tom nemaju nikakvu svest kolilku ogromnu štetu čine svima nama pa i sebi i sopstvenoj deci! SMENA!!!!

  Oceni komentar:
  0
  63
 • Vidi ti njega, oni bi da smeni?

  pre 926 dana i 19 sati

  Pokušaj da smeniš svog poslanika, pa ćeš videti možeš li.
  Pokušaj da smeniš svog gradonačelnika, pa ćeš videti možeš li.
  Pokušaj da smeniš svog urbanistu, pa ćeš videti možeš li.
  Pokušaj da smeniš svog izabranog lekara, pa ćeš videti možeš li.
  Pokušaj da negiraš obaveznu donaciju organa, pa ćeš videti možeš li.

  Ništa u ovoj takozvanoj državi nije sistem niti država.
  Ne samo to, već su hteli da stave Mesne zajednice pod svoje šape, kako bi mogli da unište Šodroš i slične lokacije, gde im po sadašnjim zakonima treba saglasnost stanovnika Mesne zajednice. Galens do Subotice!
  Ne postoji nijedan mehanizam uticaja građanina na događaje u državi.
  Zato će se pre ili kasnije desiti nasilna ulična smena društvenog sistema i poretka.
  I redukcija onih 250 prasećih mesta u Oboru.

  Oceni komentar:
  0
  46
 • Stana

  pre 926 dana i 19 sati

  Zalazem se da se Urbanizam naprosto ukine. Zatvori, ugasi. Sta ce nam? Ionako po ovom gradu radi sta ko hoce. Rusi i zida po principu "gde nadjes slobodno mesto, tu zgradu posadi". Ovaj potes se naslanja na zonu porodicnog stanovanja u Veterniku, a nama su bukvalno"zalepili" petospratnicu za porodicnu kucu i niko u Urbanizmu nije mogao da nam da odgovor kako je neko mogao da dozvoli tako nesto investitoru. Kao to je "po planu" jer je i nas plac predvidjen sa jos dva placa za izgradnju zgrade. Kakve mi imamo koristi od toga kad treceg komsiju apsolutno zab...e sto nam zgrada bukvalno pomera kucu. Njega ne interesuje, a tamo "neko" u Urbanizmu je sve to lepo smislio. Zato nam i ne treba samo da placamo iz nasih dzepova nekoga ko radi na nasu stetu. I stetu ovog grada.

  Oceni komentar:
  1
  25
 • HAPSITI URBANISTE

  pre 926 dana i 17 sati

  Slažem se. Ukidanje Urbanizma. Trenutno Urbanizam postoji samo zbog toga da bi njih nekolicina primali novac od investitora i omogućili kakvu - takvu legalnu destrukciju Grada Novog Sada. To nije nikakav Urbanizam, to je organizovani kriminal!
  Te ljude treba hapsiti zbog izdavanja dozvola na određenim lokacijama!
  Krivično delo: ZLOUPOTREBA službenog položaja.
  I Velja je haračio godinama pa je pao na kraju. Pašće i vaši džipovi sunce vam urbanističko!

  Potpuno je narušen izgled grada, a zelenilo svedeno sa 5% na 0.5%.
  Gradovi po svetu se takmiče sa 15 do 40%. Beograd je na 15% i teži više.
  Samo KOCKE (velike glave poreklom iz određenih geografskih područja bez joda)
  kod nas odlučuju šta će se raditi po Novom Sadu i kako unakaraditi grad i betonom napraviti da liči na hercegovačko-krajinski krš.

  Lonac trpi pritisak dok se ne pretera. A onda odjeknom bukne.
  Usput: živo me interesuje, nakon skrcanog novca u "Rekonstrukciju Miletićevog spomenika" - da li iko od vas primeti ikakvu promenu na njemu?

  Oceni komentar:
  1
  30
 • Stanka

  pre 926 dana i 15 sati

  Stavili ste sliku pruge pa sam se prosto obradovala da ce se divlja deponija i nehigijensko naselje u neposrednoj blizini pruge, u ul.Branislava Borote ukloniti kad ono... nije prica o gradskoj parceli sa slike. Doci ce i ona na red. Ostarismo ukazujuci na problem. Vec sedamnaest godina ukazujemo na smrad i smece i niko ne reaguje. Aloooo breee!

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Offsider

  pre 920 dana i 19 sati

  Ajde dosta kuknjave. Dokle mislis? Ili uradi nesto ili cuti. A mozda cekas da ti neko kaze sta treba da uradish? Pa dobro evo predloga....na primer ono sa subasama... ono....uh... sta ono bese....

  Oceni komentar:
  0
  0