Stanovnici Podgrađa uputili otvoreno pismo Milošu Vučeviću

Stanovnici Podgrađa uputili otvoreno pismo Milošu Vučeviću

Nezadovoljni stanovnici Podgrađa uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada povodom, kako navode, "muzičke torture" koju su doživeli zajedno sa bolesnicima iz Vojne bolnice (VMC) 31. decembra i 1. januara.

Ovo pismo objavila je danas na svom Fejsbuk profilu Bojana Karavidić, novinarka i predsednica udruženja "Suburbium".

Bojanino pismo, potpisano njenim i još 24 imena stanovnika Podgrađa, prenosimo u celosti.

Poštovani gradonačelniče Novog Sada, želimo Vam srećnu, spokojnu i za san tihu Novu godinu. Na žalost, građani Podgrađa Petrovaradinske tvrđave nisu imali za san tihu noć 31. decembra 2021. i 1. januara 2022. kada je ova STAMBENA ZONA u kojoj je najmanje 1000 žitelja, pretvorena u MUZIČKU BINU sa tri "stejdža" ispred Vojne bolnice i naših spavaćih soba. Buka spada u zagađenje životne sredine, pa Vam se kao osobi na čelu Grada obraćamo da biste nas ubuduće zaštitili od nasrtaja na san. I ne samo to. Ponosni smo na titulu "Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022", ali smo istovremeno uznemireni njenim sprovođenjem u prostoru namenjenom stanovanju. Buka ne odražava kulturu i sprovođenje evropskih normi koje građanima koji kao poreski obveznici doprinose punjenju gradskog bužeta, obezbeđuje sigurnost življenja. Ovog puta, stanovnici Podgrađa bili su i fizički ugroženi. Te dve "turbo" večeri presretani smo od nepoznatih lica sa pitanjem "Kuda idete, gde stanujete, da li imate flašu pića u torbi?", ulično osvetljenje bilo je zamračeno, Varadinski most preprečen kablovima. Javni saobraćaj preko Varadinskog mosta bio je ukinut tri dana uoči Nove godine i preusmeren na Žeželjev most, pa su stanovnici Majura i Podgrađa koji nemaju auto morali da idu pešice u Novi Sad. Podgrađe - Donji grad Petrovaradinske tvrđave, barokna baština iz 18. veka je jedinstvena celina sa Gornjim gradom, a to što je ŽIVA STAMBENA CELINA uvrštava ga u samo nekoliko takvih tvrđava u Evropi. Stoga ne pristajemo da budemo u getu kao što se događalo od 30. decembra 2021. do 2. januara 2022. kada je barikadama bio onemogućen i pristup vozilima hitne pomoći. Molimo Vas da nam objasnite po kojim zakonskim propisima se STAMBENA ZONA PODGRAĐA PETROVARADINSKE TVRĐAVE preko noći pretvorila u "zabranjeni grad" u kome njegovi stanovnici postaju muzejski eksponati. Nadamo se da ćemo titulu "Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022" odbraniti u skladu sa potrebama građana, ne ugrožavajući njihove svakodnevne potrebe, aktivnosti i miran san. Početak nas je obeshrabrio, jer smo se našli u getu bez prava kretanja ulicama u kojima su naši domovi. Osim toga, ogromna buka i fizički devastira ovu arhitektonsku baštinu - barokne zgrade u Podgrađu. Kao stanovnici STAMBENE ZONE PODGRAĐA PETROVARADINSKE TVRĐAVE, zahtevamo da budemo pregovarači o svim budućim javnim dešavanjima koja prete da ugroze naš svakodnevni život. Mi, stanovnici Podgrađa želimo da budemo aktivni subjekti, a ne objekti ili kulise ispred kojih se odvijaju nečiji projekti. To podrazumeva nesmetani pristup osnovnim komunalnim potrebama, uključujući pre svega javni prevoz. Takođe, to se odnosi i na problem bezbednosti - od javne rasvete, do javne higijene. Podsetićemo Vas da se čišćenje ulica Podgrađa odvija jedino pre i nakon EXIT-a i Festivala uličnih svirača – ovako glasi otvoreno pismo gradonačelniku.

Oceni vest:
48
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • pezos

  pre 451 dan i 15 sati

  Mogli bi se pridružiti i ostali delovi Petrovaradina, oni iza Kapije, koji su danima bili u blatu, sa prepunim kontejnerima, rupama u trotoarima... Postoji život i hiljade ljudi u Petrovaradinu i celoj Sremskoj strani,a nemaju svi auta! Od 26. decembra do 16. januara!

  Oceni komentar:
  2
  38
 • Pokorna vlast u rukama stranaca

  pre 451 dan i 14 sati

  Izgleda se građani više ni za šta ne pitaju. Pitaju se svetski moćnici koji su dali 10 miliona evra za ovaj cirkus. Da vide, sluša li ih naša vlast.
  Kakva crna demokratija. Građani više ni o čemu ne mogu da odluče.
  Koja ono beše definicija kada grupa ljudi, povezana u snoplje sprovodi samo svoju volju i vlast?
  Sve što se dogodilo do sada - nema veze sa kulturom.

  Oceni komentar:
  2
  29
 • IZNOGUD

  pre 451 dan i 14 sati

  Pa Nova Godina je pobogu...I Exit je godinama tu...i koncerti na Trgu su godinama tu ,pa se niko nije bunio od starijih ljudi...Znači i stanovnici Sr.Karlovaca treba da se bune kada je Groždjenbal ? Tu je i centar i Patrijaršija...Treba da svi budemo kao Irinej kome smetaju ZDI ili kobasicijada ?

  Oceni komentar:
  30
  13
 • Ribar

  pre 451 dan i 14 sati

  Hahaha....Prilično glupo buniti se zbog koncerta i svetla a oćutati na gomile starih guma koje će biti zapaljene na Klisi pred Božić...Pa šta je gore po zdravlje brižna gospodo ?

  Oceni komentar:
  17
  24
 • kao kad je protest blokada

  pre 451 dan i 14 sati

  msm da je trebalo to da napisu kad je najavljeno sve ovo. Za NG noć još nekako...

  Oceni komentar:
  7
  5
 • Popaj

  pre 451 dan i 14 sati

  EPK 2022- Oni se ne bave kulturom, oni se bave organizacijom "kulturnih" dogadjaja, sa pregrstom nekulture , politicke pripadnosti i rodjacke naklonisti...dakle, samo lova...

  Oceni komentar:
  5
  26
 • Lazar

  pre 451 dan i 11 sati

  Bas me zanima sta ce celavi *** cenzurisano *** koji vozi trotinet, a odaziva se na "gradonacelnice", izjaviti ovim povodom. Verujem nesto "istorijski" obesno kao i uvek.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Meštanka

  pre 451 dan i 7 sati

  Slažem se u nekoliko stvari koje su iznete u pismu ali ne u potpunosti sa gospodjom koja je od skoro sa nama. Nije istina da je kolima hitne pomoći bilo onemogićeno da dodju. Koliko znam bilo je dva poziva( možda je bilo i više ali ja nisam čula ) i sve je funkcionisalo. Drugi komentar se odnosi na neko blato i sl...??? Gde su ovi dušebriznici kada smo nastojali da poboljšamo stanje i izgled naše plaže,celokupnu higijenu Oficirca...Samo politiku partijsku gurate...ko je za koju stranku...sramno.

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Miloš

  pre 451 dan i 4 sata

  @iznogude bote, treba svi da budu kao Irinej. I da se BUNE kad im nešto smeta, a ne da poslušno ćute i brane pokvarenu vlast kao ti.

  Oceni komentar:
  3
  8
 • mrka

  pre 451 dan i 4 sata

  24 od 1000 je dobrar procenat. jos jedan teror manjine nad vecinom dirigovano od ionako marginalne osobe koja vodi racuna samo o svojim potrebama

  Oceni komentar:
  3
  2
 • IZNOGUD

  pre 451 dan i 2 sata

  E moj Miloše nisam siguran ko je ovde bot i ko se kome priklanja. Ako odobravaš ono što je uradio Irinej kome smetaju deca na Zmajevim Igrama u ulici koja nosi to ime i što mu odredjenog datuma smeta kobasicijada...onda tebi nije dobro..A za vlast priznajem da je Vučević bolji od Bore i Rodnija koji se nafatirao kućama i stanovima. Proveri malo ove informacije...

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Ne treba mi da se napadamo

  pre 451 dan i 1 sat

  Komentari i komentatori služe upravo tome.
  Dok se mi raspravljamo, napadamo i dobijemo priliku za ograničen broj javnih reči,
  oni koriste priliku i rade šta hoće.
  Jasno je da ova vlast ima dobrih pomaka, koji su bili nužni.
  Jer, ako kradeš naveliko i organizovano kroz javne radove, onda ti radovi moraju da imaju rezultata za narod.
  Ipak, ovakvoj vlasti nema opstanka, zbog ukidanja demokratije i javne volje naroda, odnosno zbog raznolikog gušenja sloboda i javne reči.
  Zaigrali su se pa zaboravili

  Oceni komentar:
  1
  3
 • zdravko

  pre 451 dan i 1 sat

  U kulturu spada i kultura stanovanja.Da li smo je ugrozili ?

  Oceni komentar:
  0
  7