Stanovnik Novog Sada optužen za genocid u Srebrenici

Stanovnik Novog Sada optužen za genocid u Srebrenici

Posebno odeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH podiglo je optužnicu protiv Miomira Jasikovca, državljanina Srbije, koji se tereti da je učestvovao u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Miomir Jasikovac (54) rođen je u Zvorniku, a nastanjen je u Novom Sadu.

Optuženi se tereti da je kao komandir čete Vojne policije Zvorničke brigade Vojske RS učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u kome je od 13. do 15. jula 1995. godine zarobljen, a potom streljan veliki broj dečaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi Jasikovac, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije, učestvovali u zarobljavanju, transportu na mesta streljanja, kao i ubistvima zatočenika na lokalitetima u blizini škole u Orahovcu.

Prema navodima iz optužnice, na tom mestu streljano je više od 800 žrtava, kod brane u Petkovcima streljano je više od 700 žrtava, dok je na lokaciji šljunkare u Kozluku streljano više od 800 žrtava.

Tužilaštvo je navelo da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 83 javna svedoka, 16 svedoka uz mere zaštite, iskazima više stručnih veštaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa Haškim tribunalom i prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Oceni vest:
1
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 541 dan i 1 sat

  Dokle vise? Kad ce nasa drzava da se probudi da preduzme sve mera da se govori o njihovim zlocinima stalno treba pisati , emitovati priloge i pricati da nikad ne zaboravimo .

  Oceni komentar:
  5
  8
 • Roza

  pre 541 dan i 39 minuta

  Strasno, a ko je ubijao i klao srbe. Sami sebe jel. Treba stalno pisati, pricati, prikazivati i davatip pomen. Sta reci kad pojedinima u NS smeta i pomen na oluju i pomen bacanja ,klanja u Dunav. Eto kakav smo mi narod. Neprijatelje u zlato uvijamo a pljujemo sami po sebi.

  Oceni komentar:
  7
  5