"Stari" studenti dobijaju još jednu godinu da završe studije

"Stari" studenti dobijaju još jednu godinu da završe studije

"Stari" studenti dobiće još godinu dana da završe studije, i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su danas na dnevnom redu Skupštine Srbije.

 

Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i "bolonjci" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije.

- Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućemo da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini Srbije.

On je obrazlažući izmene zakona rekao da se one donose jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova zapošljivost, prenosi Kurir. 

Takode, cilj je i unapređenje kontrole kvaliteta u visokom obrazovanju.

Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju komisija za akreditaciju, a utvrđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja.

Novina je i uvođenje menadzera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan