"STARTUJ": Većini mladih neprihvatljiva plata ispod državnog proseka

"STARTUJ": Većini mladih neprihvatljiva plata ispod državnog proseka

Nakon nekoliko godina školovanja mladi imaju jedan cilj – pronaći posao što pre. Dosta ih se zaposli i u toku procesa redovnog školovanja, ali većina čeka završetak poslednjeg ispita, odbrane diplomskog ili master rada. 

Šta se dešava nakon tog završetka koji se željno iščekuje? Neko se zaposli odmah, neko u roku od nekoliko meseci, a ponekad je za posao potrebno i nekoliko godina.

Mladi očekuju da nađu posao tri meseca nakon školovanja

Prema podacima Velikog regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova, čak 38% mladih očekuje da će pronaći posao u periodu od jednog do tri meseca nakon završetka školovanja! Takođe, 19% njih smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok preko 15% mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

Interesantan je i podatak da 38% mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57% ima ideju ali nije u potpunosti sigurno. 

Većini nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka 

Kada govorimo o plati, visina prihvatljive plate zavisi od težine i vrste posla. Čak dve trećine mladih kaže da im nije prihvatljivo da dobiju platu ispod državnog proseka. Sa druge strane, svesni trenutne situacije oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima – pogotovo IT sektorom imaju znatno viša očekivanja. U ovoj oblasti, mladi od poslodavaca očekuju početne plate između 600 i 700 evra. Na kraju dolazimo do jedne trećine  koji smatraju da je prvi posao samo odskočna daska za karijeru, te iz tog razloga navode da plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada. 

Za koji oblik radnog iskustva pre stalnog zaposlenja su mladi zainteresovani? 

Kao pripremanje za tržište rada, sticanjem dodatnih znanja i veština, mladi spontano i prvenstveno navode poslove koje imaju nameru da privremeno rade ili ih već rade. Ti poslovi mogu biti više ili manje stručni. 

Istraživanje pokazuje da su za mlade prakse najbolji način za sticanje iskustva, s obzirom da čak 66% njih navodi kao poželjnu opciju. Oni imaju pozitivan stav i često su uključeni u sezonske/honorarne poslove koji im, pored zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u  poslovni svet, te čak 55% njih ističe honorarni rad kao dobru opciju za sticanje radnog iskustva.

Za sticanje iskustva 15% mladih navodi i volontiranje, koje je sve popularnije među mladima.

Pozicije na koje najčešće konkurišu 

Trend konkurisanja mladih na pozicije se već neko vreme nije promenio znatno. Pozicije na koje najčešće konkurišu su:

• prodavac

• administrativni radnik

• komercijalista

• telefonski operater

• poslovni sekretar

Takođe, treba napomenuti da se na tržištu dosta traže oblasti poput marketinga, ekonomije, prodaje i HR-a, dok je IT oblast sve traženija među mladima zbog uslova koje ova oblast nudi, piše "Infostud".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Srbija kao ljider

  pre 238 dana i 19 sati

  Eto ti ga sad. Prestao SNS raj jeftine radne snage. Prestali uspesi na račun tuđe bede.
  Izgleda ćete morati dovoditi radnu snagu iz Kine, Pakistana i Malezije, kao onaj proizvođač nameštaja u Novom Pazaru. Ako želite da održite trend rada za 300 evra.
  Ovi pristali, njema 300 evra sve u šensaest, žive bedno ali imaju šta da pošalju kući, gde su radili pre za 100 evra mesec dana. Koga interesuje, tema je obrađena na netu.
  Počeli smo i mi da primamo gast-arbajtere.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Lucifer

  pre 238 dana i 13 sati

  A sta je sa baletanima kakva buducnost njih ceka. Toliko truda a nista.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Fjučr, sunce ti lebovo!

  pre 238 dana i 12 sati

  Muzičari duvači i baletani se traže po inostranstvu i dobro plaćaju.
  Treba se priviknuti na život u tuđini i karijera je tu.
  Generalno, umetnici postaju sve deficitarniji u svetu i bolje će se plaćati.
  To ne možeš isfabrikovati. Ili jesi umetnik ili nisi. To škola ne napravi.
  Jedino čega će biti u izobilju - to su radnici služba sigurnosti.
  Svaki penzioner će pored obilne penzije morati negde da čuči i radi dodatno.
  A i njih će sve više tražiti, dok svaka zgrada ne bude morala plaćati jednog.

  Oceni komentar:
  0
  0