STATISTIKA: Najčešće se razvode Vojvođani

STATISTIKA: Najčešće se razvode Vojvođani

Svaki treći brak u Vojvodini završi se razvodom, pokazuje zvanična statistika.

Vojvodina prednjači kao region u kom se razvede ubedljivo najviše brakova u Srbiji, a poslednjih godina stopa razvoda je znatno veća nego u drugim krajevima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Vojvodini su prošle godine na 1.000 sklopljenih, razvedena čak 304 braka, dok je taj broj za region Šumadije i zapadne Srbije manji za čak 60 odsto jer se u tim krajevima na istom broju oženjenih i udatih razvede svega 180 ljudi. Više ljudi razvede se u južnoj i istočnoj Srbiji, oko 250, i u Beogradu, ali je ta stopa znatno manja od one u Vojvodini.

Valentina Sokolovska, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koja se bavi demografijom, kaže da su u centralnoj Srbiji izraženije tradicionalne vrednosti, dok to u Vojvodini nije slučaj.

- Zato više razvoda ima u Vojvodini. Tu je i činjenica da su žene u Vojvodini emancipovanije i obrazovanije pa se lakše odlučuju na razvod – kaže ona.

Sociolog dr Dragan Koković kaže da je veći broj razvoda povezan sa duhom vremena.

- Mnogo se toga promenilo, nema više patrijarhalnog obrasca, već se otišlo u drugu krajnost. Vojvodina je poznata i po beloj kugi, a kada bračni partneri nemaju dece, nego u braku žive zbog nekog interesa, lakše se razvode – smatra Koković. On dodaje da partneri više nisu jako emotivno povezani.

- Brak se sveo na ugovorni odnos, partneri imaju malo vremena jedni za druge, a satisfkacija i popunjavanje emotivnih praznina se traže u neverstvu - dodaje on.

Aleksandar Šibul, psihoterapeut koji vodi bračna savetovanja, kaže da se brakovi najčešće raspadaju zbog nedostatka bliskosti i ljubavi.

- Problem su trčanje za poslom, za karijerom, stalno odsustvo od kuće, razlozi razvoda su i stalni konfliktni odnosi među partnerima, prečeste svađe. Pojedini se venčaju kao vrlo mladi i posle nekog vremena više ne mogu da podnesu život sa tom osobom - kaže Šibul.

On dodaje da je praksa kod njega pokazala da se Vojvođani često razvode zbog bolesti zavisnosti.

- Kocka i alkoholizam su vrlo čest problem i dolazi do razvoda jer osoba ne želi da prizna zavisnost. Nisu tu krivi samo muškarci, poslednjih godina zabeleženo je sve više slučajeva alkoholizma kod žena koji su takođe razlog razvoda - kaže Šibul. Prema njegovom mišljenju, neverstvo nije uzrok već posledica otuđenosti partnera.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje RHMZ raspored sahrana novi sad isključenja struje novorođenčad bez vode gradsko groblje isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe porodilište betanija jkp novosadska toplana horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod bez struje almaško groblje elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja sahrane centralno groblje u Futogu matična knjiga rođenih JKP Vodovod i kanalizacija havarija na vodovodu servisne informacije novi sad radosne vesti novosadsko porodilište servisne informacije