STATISTIKA: Oboren rekord u izdavanju dozvola za gradnju

STATISTIKA: Oboren rekord u izdavanju dozvola za gradnju

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, i indeks predviđene vrednosti radova u maju 2017. veći je za 10,3 odsto u odnosu na maj 2016.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je u maju izdalo rekordan broj građevinskih dozvola za gradnju, a 1.824 za nove stanove.

- Broj izdatih građevinskih dozvola u maju 2017. oborio je sve mesečne rekorde u poslednjih 11 godina, od kad statistika meri te podatke. Samo u maju ove godine, izdato je 1.607 dozvola za gradnju, čak 53,2 odsto više nego u istom mesecu 2016. – navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema broju dozvola koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo u maju, prijavljena je gradnja 1.824 stana s prosečnom površinom od 78,7 kvadrata, a broj stanova je porastao za 45 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, i indeks predviđene vrednosti radova u maju 2017. veći je za 10,3 odsto u odnosu na maj 2016.

Posmatrano prema vrsti građevina, u maju ove godine izdato je 79,7 odsto dozvola za zgrade i 20,3 odsto za ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 63,5 odsto odnosi se na stambene i 36,5 odsto na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove 71,9 odsto Predviđena vrednost radova novogradnje u maju 2017. iznosi 76,4 odsto.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 13,3 odsto je predviđeno za objekte sa jednim stanom, prosečne površine 147,9 kvadrata, a 82,9 odsto u stambenim zgradama sa tri i više stanova prosečne površine 67,3 kvadrata.

Najveća građevinska aktivnost, posmatrano prema oblastima, zabeležena je u beogradskoj oblasti, 28,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje.

Slede južnobačka oblast, 23,7 odsto, zlatiborska oblast, 6,3 odsto, i raška oblast, 4,4 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 3,9 odsto.

Predviđena vrednost radova u prvih pet meseci ove godine porasla je za 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu, istice se u saopštenju Ministarstva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod Hitna pomoć RHMZ vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad štrand bez struje Isključenje struje novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija banovina novi sad elektrovojvodina betanija raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novosadsko porodilište sahrane JGSP "Novi Sad" isključenje vode jkp lisje bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad novosađani bebe Vreme u Srbiji