STATISTIKA: Polovina penzionera u Srbiji izdržava i decu i unuke

STATISTIKA: Polovina penzionera u Srbiji izdržava i decu i unuke

Svakom desetom penzioneru pomažu njegovi naslednici, a statistika govori da je prvi put u istoriji naše zemlje broj starijih od 65 godina premašio broj mlađih od 18 godina.

Svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina, a neumoljiva demografska statistika svedoči da je prvi put u istoriji naše zemlje broj starijih od 65 godina premašio broj mlađih od 18 godina: od 115 opština u Srbiji čak 111 spada u demografski stara područja, piše "Politika".

Podaci izvedeni iz poslednjeg popisa stanovništva svedoče da u Srbiji živi 723.249 starih žena i 527.067 starih muškaraca, a brojke koje slikaju njihovu sadašnjost ne ulivaju optimizam – od 1.712.245 penzionera u Srbiji čak milion njih prima najnižu penziju, koja je do sada iznosila 23.000 dinara, a od novembra će biti povećana na 26.059 dinara. Paradoksalno zvuči podatak da čak 54 odsto starih izdržava članove svoje porodice, a tek svakom desetom penzioneru pomažu njegovi naslednici.

Nadežda Satarić, predsednica UO organizacije "Amiti – snaga prijateljstva", u razgovoru za "Politiku" skreće pažnju na činjenicu da dodatni problem predstavlja činjenica da se oko 130.000 žena i 50.000 muškaraca starijih od 65 godina uopšte ne nalazi u penzionom sistemu, odnosno nema nikakva primanja. Na ivici egzistencije nalazi se i oko 180.000 poljoprivrednih penzionera, koji mesečno dobijaju oko 11.000 dinara.

- Ne treba zaboraviti da veliki broj penzionera u Srbiji izdržava svoju decu koja ne rade i pomaže unucima koji su na školovanju. Kada plate komunalije, lekove i finansijski pomognu decu i unuke, ne ostaje im mnogo za svakodnevni život. O tome ilustrativno svedoči i podatak da svega trećina žena starijih od 65 godina sebi može da priušti dva para obuće godišnje, a znamo koliko je obuća značajna kada nesigurno koračate pločnicima trećeg doba – kaže Satarić za "Politiku".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

obeležavanje novosadske racije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci sahrane novi sad astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop JKP Vodovod i kanalizacija betanija novorođenčad jkp lisje isključenja struje novosadsko porodilište Novosadska racija servisne informacije novi sad saveti zodijak isključenje vode izmena trase autobusa servisne informacije zdravlje horoskop Spens isključenja bez vode sremska kamenica raspored sahrana novi sad bebe