STATISTIKA: Stopa nezaposlenosti u Srbiji manja za šest odsto

STATISTIKA: Stopa nezaposlenosti u Srbiji manja za šest odsto

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za "RTS" da će se i ove godine nastaviti sa aktivnim merama zapošljavanja teže zapošljivih kategorija.

Martinović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da poslednji podaci pokazuju da je u januaru oko šest odsto manje nezaposlenih nego u istom periodu prethodne godinu.

- Naše mere zapošljavanja su jedan od faktora, ali su mnogo važniji faktori ono što je država činila na poboljšanju ukupnog privrednog ambijenta, na dovođenju stranih investitora i nekim drugim podsticajima koje je država davala – objasnio je Martinović.

Naglašava da je kroz aktivne mere finansijskog karaktera NSZ prošle godine aktivirano oko 23.000 nezaposlenih lica, a da je i ove godine projekcija da to bude od 20.000 do 25.000 lica.

- To zavisi od aktivacije poslodavaca i nezaposlenih lica, ali i od uslova koji treba da ispune oni koji hoće da koriste naša bespovratna sredstva – tvrdi Martinović.

Navodi da nisu sve mere zapošljavanja bile jednako efikasne.

- Za neke mere koje su bile usmerene prema korisnicima socijalne pomoći nije bilo interesovanja da se zaposle. I oni nisu bili zainteresovani za to, već da ostanu korisnici socijalne pomoći – kaže Martinović za "RTS".

Tvrdi da će ove godine mera usmerena prema korisnicima socijalne pomoći biti drugačije dizajnirana.

Martinović navodi da se svake godine širi spisak osoba koje spadaju u teže zapošljive kategorije.

- Za neke od tih kategorija ima mogućnost da se još više stimulišu poslodavci da ih zaposle. Ta cifra se kreće i do 300.000 dinara za jedno zaposleno lice – ističe Martinović.

Kao najviše stimulisane kategorije Martinović navodi viškove zaposlenih i osobe sa invaliditetom.

Očekuje da se ove godine smanji stopa nezaposlenosti.

- Ono što je važno, na polju investitora i subvencija države možemo očekivati poboljšanje – zaključio je Martinović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan