STATISTIKA: U javnom sektoru zaposlen tek svaki peti stanovnik Vojvodine

STATISTIKA: U javnom sektoru zaposlen tek svaki peti stanovnik Vojvodine

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na kraju prošle godine u Srbiji je bilo 2.131.079 zaposlenih.

Od tog broja u javnom sektoru, odnosno za državu, radilo ih je 606.118, od čega 132.271 u državnoj upravi, 87.793 u državnim preduzećima, 60.972 u javnim lokalnim preduzećima, 28.162 u opštinama, odnosno organima lokalnih samouprava, 149.603 u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, a 146.917 u obrazovanju i kulturi. To bi značilo da je gotovo svakom trećem zaposlenom poslodavac država.

Kako za "Dnevnik" ocenjuje ekonomista Miroslav Zdravković, u nekim delovima Srbije, za koje on pretpostavlja da su nekada imali barem jedan industrijski objekat koji je u protekle tri decenije tranzicije zatvoren, državna uprava, obrazovanje i zdravstvo su jedine važne delatnosti u kojima se ljudi zapošljavaju, a one su ujedno i uslov opstanka u njima. Da nije te tri delatnosti, stanovništvo bi krenulo ili u unutrašnju migraciju ili put inostranstva jer radnih mesta ne bi ni bilo.

Кada upoređuje učešće te tri bitne delatnosti javnog sektora, Zdravković dolazi do podataka da su one najmanje zastupljene u Vojvodini, odnosno da u njoj posao ima najmanje zaposlenih – 19,4 odsto. Najveći udeo zaposlenih u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu ima region Beograda 23,6 odsto, što, navodi Zdravković za "Dnevnik", i ne čudi s obzirom na to da su on i Novi Sad administrativni, obrazovni i zdravstveni centri Srbije.

Кada je reč o Južnobačkoj oblasti, koja je na kraju prošle godine imala najveći broj zaposlenih u Vojvodini – 210.475, u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu i socijalnoj zaštiti radi 20,4 odsto radnika, što nije neobično s obzirom na to da je Novi Sad admo+inistrativni centar. Tako u državnoj upravi i socijalnom osiguranju radi 11.240 ljudi, u obrazovanju 14.881 i zdravstvu i socijalnoj zaštiti 16.916, piše "Dnevnik"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad bez struje horoskopski znaci novosadsko porodilište isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad horoskop bez vode pošte srbije astrologija Isključenje struje elektrovojvodina jkp lisje bebe dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja betanija servisne informacije novi sad zodijak gradonačelnik Miloš Vučević vremenska prognoza isključenja struje skupština grada novog sada štrajk poštara Elektrodistribucija Novi Sad Ledena Šuma gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević