STATISTIKA: U javnom sektoru zaposlen tek svaki peti stanovnik Vojvodine

STATISTIKA: U javnom sektoru zaposlen tek svaki peti stanovnik Vojvodine

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na kraju prošle godine u Srbiji je bilo 2.131.079 zaposlenih.

Od tog broja u javnom sektoru, odnosno za državu, radilo ih je 606.118, od čega 132.271 u državnoj upravi, 87.793 u državnim preduzećima, 60.972 u javnim lokalnim preduzećima, 28.162 u opštinama, odnosno organima lokalnih samouprava, 149.603 u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, a 146.917 u obrazovanju i kulturi. To bi značilo da je gotovo svakom trećem zaposlenom poslodavac država.

Kako za "Dnevnik" ocenjuje ekonomista Miroslav Zdravković, u nekim delovima Srbije, za koje on pretpostavlja da su nekada imali barem jedan industrijski objekat koji je u protekle tri decenije tranzicije zatvoren, državna uprava, obrazovanje i zdravstvo su jedine važne delatnosti u kojima se ljudi zapošljavaju, a one su ujedno i uslov opstanka u njima. Da nije te tri delatnosti, stanovništvo bi krenulo ili u unutrašnju migraciju ili put inostranstva jer radnih mesta ne bi ni bilo.

Кada upoređuje učešće te tri bitne delatnosti javnog sektora, Zdravković dolazi do podataka da su one najmanje zastupljene u Vojvodini, odnosno da u njoj posao ima najmanje zaposlenih – 19,4 odsto. Najveći udeo zaposlenih u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu ima region Beograda 23,6 odsto, što, navodi Zdravković za "Dnevnik", i ne čudi s obzirom na to da su on i Novi Sad administrativni, obrazovni i zdravstveni centri Srbije.

Кada je reč o Južnobačkoj oblasti, koja je na kraju prošle godine imala najveći broj zaposlenih u Vojvodini – 210.475, u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu i socijalnoj zaštiti radi 20,4 odsto radnika, što nije neobično s obzirom na to da je Novi Sad admo+inistrativni centar. Tako u državnoj upravi i socijalnom osiguranju radi 11.240 ljudi, u obrazovanju 14.881 i zdravstvu i socijalnoj zaštiti 16.916, piše "Dnevnik"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu bez struje nevreme protest jkp lisje gradsko groblje novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop servisne informacije novi sad novosađani sahrane novosadsko porodilište elektrovojvodina bez vode Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad matičar novi sad detelinara betanija servisne informacije javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Isključenje struje Vreme u Srbiji isključenje vode bebe isključenja struje raspored sahrana novi sad