STEFANOVIĆ: Nema pomilovanja za nasilnike

STEFANOVIĆ: Nema pomilovanja za nasilnike

Ministar policije poručuje da će država insistirati na doslednoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i dodaje da neka niko ne pomisli da će biti pomilovan, a sprovodio je nasilje nad članovima porodice.

Nebojša Stefanović je na konferenciji "Isključi nasilje" u Palati Srbija rekao da je taj zakon samo početak, a da će "kraj biti kada ljudi shvate da nema opravdanja i da niko neće da vas pomiluje ako zlostavljate nekog, tučete ili maltretirane, ili sprovodite nasilje nad članovima porodice".

- Niko nije imun i ne može da očekuje da se neko drugi seti i da će se problem rešiti sam od sebe – rekao je Stefanović i poručio: "Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa ovim zlom".

On je izneo podatke da je u poslednjih šest godina policija podnela više od 28.000 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici i da je evidentirano gotovo 30.000 žrtava od kojih su većna žena.

Samo u poslednje četiri godine ubijene su 262 osobe, od toga 172 žene, naveo je ministar.

On je rekao da je država u prethodne dve godine donekle uspela da se odupre nasilju i poveća poverenje žrtava u institucije.

Ovaj zakon će, kako je rekao, omogućiti da se izrekne hitna mera udaljenja iz stana, prekid komunikacije sa žrtvom..., ali će policija morati oprezno da radi, što ne znači da neće biti odlučna i oštra i da neće zaštiti žrtvu.

Kako je rekao ministar, ovo nije stvar jedne institucije već celog društva kako bi se efikasno zaštitila žrtva.

Stefanović je precizirao da je još ranije formirano posebno odeljenje pri UKP koje se bavi ovim problemom, da je više od 2.000 policajaca prošlo obuku i da će se edukacija nastaviti.

- Hoćemo da ogroman broj policijskih službenika bude obučen, da donose pravičnu odluku i zaštiti svaku žrtvu – poručio je Stefanović.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop horoskopski znaci javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija sahrane novi sad bez struje klisa isključenja struje novosadsko porodilište novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod betanija servisne informacije novi sad Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadska policija bebe JGSP "Novi Sad" matičar novi sad raspored sahrana novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana novosađani izmena režima saobraćaja isključenje vode bez vode